Гарантії, щоб не застудитися або не заразитися грипом, не дасть жоден засіб. Але ризик захворіти можна значно знизити

За попередніми оцінками МОЗ України, цього року очікуються чотири штами грипу: два віруси типу А – Brisbane та Kansas та стільки ж типу В – Colorado та Phuket. Сезон захворюваності розпочинається з настанням холодів. Аби уникнути небезпечного захворювання, лікарі радять якнайшвидше зробити щеплення. Що кажуть лікарі, зрозуміло, але кореспондент Depo.Закарпаття вирушив до всезнаючих бабусь, котрі точно знають, як вберегтися від “зарази” народними методами.

Липа, капуста, тютюн: Поради від бабки (бабка – саме так кажуть закарпатці про бабусю) Марії Бокотей із села Білки на Іршавщині

У прогрітий чайник необхідно засипати три столові ложки сухих квіток липи і залити склянкою окропу. Через 10 хвилин цілющий настій буде готовий. Приймають засіб по половині склянки тричі на день. Цей рецепт не тільки лікувальний, але і має профілактичну дію, ефективну під час епідемій респіраторних захворювань. Добре, якщо до чаю додати ложечку меду.

Свіжі, злегка відбиті кухонним молотком листя білокачанної капусти прив’язати до шиї, зверху обмотати теплим шарфом. Листя міняти кожні 2 години. Цей спосіб призупиняє запальний процес у горлі.

Якщо сильно болить горло, допомагає тютюн. Пучок тютюну кладуть під язик і тримають протягом години один раз на день.

Хрін та редька: Рецепти від бабки Софії Поради із Барвінку на Ужгородщині 

Хрін треба вживати як приправу, а також пити воду, настояну на корені хрону: на 2 л води потрібен середнього розміру корінець, розрізаний уздовж (його можна заливати водою два-три рази).

Терта редька з медом, за словами Поради, є перевіреним засобом проти грипу та застуди, як і канапка з салом та цибулею. Якщо хтось боїться неприємного запаху з рота, може схилитися над розрізаною або тертою цибулиною і подихати над нею. Також варто пити сік цибулі з медом. 

Можна приготувати й часникову кашку з двох зубчиків часнику, додати до неї два терті лимони, залити 1 л кип’яченої води і потримати три дні в темному, але не надто прохолодному приміщенні. Потім процідити і поставити в холодильник. Пити щодня натще по столовій ложці.

Цибуля і шипшина: Ліки від бабки Раїси Коцан із Хуста

Існує безліч народних “цибулевих” порад, перевірених часом. Рекомендується не тільки посилено вживати в їжу цибулю, але і вдихати пари подрібненого овоча кілька разів на день. Настоєм цибулі, змішаним з медом, промивають носоглотку 3-5 разів на добу, що дозволяє організму протистояти хворобі.

Зміцнити імунітет допоможе і цибульне вино. У літрову треба банку покласти 100-150 гр. дрібно нарізаної цибулі, додати 100 гр. меду, залити хорошим виноградним вином, дати настоятися два тижні, профільтрувати і вживати щодня по 3-4 столових ложки. Вино сприяє підвищенню імунітету і захищає від інфекцій.

Дієвий народний метод лікування грипу у дітей і дорослих – відвар шипшини. Потрібно подрібнити п’ять столових ложок сухих ягід, і залити їх літром холодної води. Прокип’ячений протягом десяти хвилин відвар настояти протягом ночі, краще всього в термосі, процідити. Необхідно пити відвар через кожні 2 години протягом доби, намагаючись відмовитися від їжі.

Вино і спирт: Гарячі настоянки від бабки Анці Гелетей із іршавського Доробратова

“Винний” рецепт: влити в прозору пляшку 3 склянки хорошого червоного вина і покласти 4-5 товчених зубчиків часнику. Пляшку заткнути пробкою і настояти на світлі 2 тижні. Раз на 2 дні настій перемішувати. Потім відфільтрувати і перелити в темну пляшку, щільно закривши її пробкою. Приймати: перший день – 2 краплі, другий день – 4 краплі, третій день – 6 крапель і т. д., збільшуючи дозу на 2 краплі в день і довівши її до 24 крапель. Потім кількість крапель на прийом знижувати по тій же схемі. Дійшовши до 2 крапель на день, треба повторити схему лікування.

Або така настоянка: 20 г сухих бруньок берези на 500 г горілки або 60-градусного спирту, настояти, процідити, віджати. Приймати при грипі всередину по 10 крапель або 1/2 чайної ложки на воді до їжі.

Квіти і гриби: Красиві і смачні поради від закарпатських газдинь

Закарпатські бабки радять поставити на робочий стіл герань. Ця популярна рослина не тільки не примхлива у вирощуванні, але і володіє цілим рядом цілющих властивостей. Листя герані навіть додають в чай. Однак особлива цінність в ефірному маслі герані, яке бореться з вірусами грипу і бактеріями, що викликають гострі респіраторні захворювання. Крім того, герань знімає депресію і покращує сон.

І ще: протистояти застуді допоможе грибна юшка та інші страви з грибів – ці лісові дари викликають масову загибель вірусів та хвороботворних бактерій, що проникають в організм. Своїх цілющих властивостей гриби не втрачають навіть при термічній обробці, а за кількістю корисних мікроелементів у своєму складі можуть випереджати навіть фрукти й овочі.

Джерело