Туристичне місце на Львівщині: відвідуємо унікальні бірюзові озера “Голубі вікна”

Туристичне місце на Львівщині: відвідуємо унікальні бірюзові озера “Голубі вікна”

Лютий 20, 2021 0 By admin

Водойми “Голубі Вікна” є унікальними пам’ятками природи місцевого значення у Львівській області. У народі на них кажуть, що це карстові озера (два озера, а третє — трохи далі на схід), в межах Бродівського району, Львівської області.

Розташовані на Вороняцькому кряжі, на південний схід від села Ясенева, неподалік від дороги між селами Ясенів і Жарків.

Біля озер пролягає багатий на пам’ятки природи, архітектури та історії туристичний маршрут з Підгірців до Підкаменя — «Стежками Вороняцького кряжу». “Сині вікна” розташовані на одній із лісових ділянок заповідної зони. Його проектна назва “Туристичні принади Вороняцького горбогір’я”.

Саме озеро розташоване на узліссі за 1,5 км. Його довжина становить 43 м, а глибина сягає 14 м.

Вони утворилися в результаті розчинення карбонатних порід водою. Через яскравий бірюзовий колір води, яка заповнила вапняковий карст, ці водойми називають бірюзовими озерами.

Автомобілем до бірюзових озер можна дістатися трохи більше як за півтори години.

Назва озера описова, містить характеристику властивості води — колір. З дна озера б’ють джерела, що не замерзають. Рівень води залишається постійним.

Взимку 2016 року вода в озерцях повністю зникла, то вже за рік почала набиратися знову. Спершу була каламутною, мала зеленкувато-болотяний відтінок, а цієї зими “оновилася”. Стала кришталево-чистою, з витонченим відтінком. Нині дві карстові воронки вщент заповнені бірюзовою водою.

Як добратись туди?

Якщо пересуваєтесь за допомогою своїх двох то йдіть, як показує карта, але якщо ви на машині то цей маршрут не найкращий варіант. (Можете в Гугл картах по запиту “Голубі озера” знайти).

Автомобілістам варто рухатись асфальтованою дорогою до самого її закінчення біля старого колгоспу, потім повертаєте праворуч. Одразу ліворуч їдете попри ліс, через 300 метрів виїжджаєте на дорогу, повертаєте праворуч, потім ліворуч, проїжджаєте повз останні домівки і повертаєте ліворуч в яр. Спустившись, повертаєте ліворуч і їдете паралельно течії річки, згодом перетинаєте міст, повернувши праворуч, і їдете по правій крайній дорозі до розвилки, яка йтиме наліво догори і направо донизу. Обираємо другий варіант, проїжджаємо тизер основного озера ще кількасот метрів і ви на місці. Вітаю, можете закривати цей скріншот (інтернету там немає), і насолоджуватись.

Джерело