Читання художньої літератури робить людину добрішою

Читання художньої літератури робить людину добрішою

Жовтень 1, 2015 0 By admin

Наша здатність виявляти і розуміти емоції інших людей, виводити свої переконання і наміри відома як теорія розуму. Девід Кідд Комер і Емануеле Кастано в Новій школі соціальних досліджень у Нью-Йорку перевіряли, чи дійсно художня література впливає на людину. Вони розділили добровольців на три групи: читачів фантастики, читачів художньої літератури і групу, учасники якої зовсім не читають.

Всіх учасників попросили розпізнати емоції людей по їх міміці – стандартний тест для емпатії. Ті, хто читав художню літературу показали підвищену здатність співпереживати, в порівнянні з іншими групами. Результат був той же, коли провели ще кілька різних тестів з різними добровольцями.

«Мені подобається дослідження, і хотілося б вірити результатам з читання художньої літератури, але в той же час, є багато питань», – говорить Mетью Баль з VU University в Амстердамі, Нідерланди, який також досліджує зв’язок між читанням художньої літератури та емпатією.

«Дослідження не дало розуміння, що саме при прочитанні художньої літератури робить людину більш доброю?». Це може відбуватися тому, що художня література є більш складною для читання і вимагає більше когнітивних зусиль, вважають автори дослідження.

«Якби мене запитали, я б сказав, що ефект від читання художньої літератури недовговічний, він розсіюється протягом декількох годин або днів, в кращому випадку», – говорить Кастаньо.

http://cikave.org.ua/