Особливості вибору кольорів у вишиванці

Особливості вибору кольорів у вишиванці

Вересень 13, 2015 0 By admin

У кожній вишивці надзвичайно велике значення має колірне забарвлення орнаменту. Тому при виборі ниток необхідно врахувати поєднання різних кольорів і також вплив один на одного.

Для початку бажано познайомитися з гармонією кольорів, тобто основними властивостями зв’язку кольорів і узгодженістю у поєднанні їх між собою.

Для основи гармонійного поєднання кольорів береться колірне коло, або по іншому – спектр. Спектр – це безперервний ряд кольорів градієнтів (перехід від найсвітліших тонів до найтемніших) червоний, помаранчевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Ці кольори відокремлюються між собою гамою тонів проміжків. Якщо кольори спектру в такому ж порядку розташувати у колі, то між синьо-фіолетовим та червоним буде пурпуровий колір.

Візуально колірне коло розділяється за діаметром на дві частини, де в першу половину входять теплі кольори, а в другу – холодні.

Кожний колір охарактеризується кольоровим тоном, насиченістю та яскравістю.00318612

Кольоровий тон – це кольоровість (червоний, синій, жовтий і т.д.), по ньому відрізняється один колір від іншого.

Яскравість – це ступінь наближеності до білого кольору. Із усіх оточуючих нас предметів найбільший відсоток світла відображається від білої поверхні. Тому найсвітлішими будуть кольори, які є близькі до білого.

Кольорова насиченість визначається сходинкою його густоти, його максимум крайньої забарвленням. Наприклад, синій колір є насиченим, якщо його не можна зробити більш синім.

Всі кольори поділяються на класи ахроматичні і хроматичні. Хроматичні – всі кольори спектру, де весь ряд є незліченними відтінками цих кольорів. Вони називаються тональними.

До кольорів ахроматичних відносять білий, сірий та чорний – незабарвлені, безбарвні кольори, вони ж є нейтральними.

Ахроматичні кольори не є насиченими, тон кольору і відрізняються один від одного лише яскравістю. Найяскравий колір – є білим. Чорний колір яскравості фактично не має вагалі.

Кольори, що розташовані на протилежних сторонах спектрального кола, називаються додатковими. Якщо середину кола розділити діаметром червоного кольору, то він перетинтиме зелено-блакитний колір, який в колірному колі розміщений майже навпроти червоного, і т. д. Поєднуючи додаткові кольори у однакових кількостях, вони ніби гасять один одного, виходить сіруватий та ненасиченний колір. При розташуванні поряд додаткових кольорів взаємно посилюють колірну насиченість. З огляду цього, властивість додаткових кольорів, краще не використовувати їх в рівних пропорціях один із них має служити основним, а інший додатковим (для обробки).

Всі кольори, які стоять поруч, мають вплив один на одного і можуть створювати різне враження. Кожен колір в оточенні із темнішимаи кольорами виглядає набагато світлішим, а в оточенні більш світлих – темнішим.

Досягнути гармонії в поєднанні кольорів можна із відтінків, розташованих поблизу один від одного в межах однієї четвертої частини спектра, наприклад, поєднання жовтого кольору з жовто-зеленим. Сполучення, є складені з трьох досить контрастних кольорів (або їх відтінків) виглядає гарно і оригінально. Ці кольори вважаються на вершинах рівнобедреного або рівностороннього трикутника, вписаного в кольорі кола.

Гарно поєднуються між собою кольори ахроматичні – чорний з сірим, білим, або білий з чорним. Ці кольори поєднуються з будь-якими кольорами. При цьому теплі, хроматичні кольори мають перевагу над темними ахроматичними, а холодні – із світлими ахроматичними. Кольори із насиченим відтінками поєднуються з чорним або білим, а мало насичені – з будь-якими відтінками сірого кольору. У всіх випадках на поєднання кольорів дуже впливає перебільшення різних кольорів.

При виборі кольору важливо також є його властивість візуально видозмінювати форму і величину предмету. Якщо дивитися на покриття червоними і синіми плямами, з’являється ілюзія, нібито червоні плями є ближче до глядача, аніж сині. Світлі та теплі кольори здаються нам набагато ближче, ніж темні та холодні. Тому теплі кольори створюють враження збільшення предмету, а холодні зменшують його.

Дану властивість кольорів потрібно використовувати для виділення окремих частин вишивки, згладжування різкості контурів. Вишивки, які виглядатимуть на великій відстані від особи, краще вишивати нитками контрастних та насичених кольорів.

Підбір кольору і ниток для вишиванки. Поєднання кольорів залежать від призначення вишивки, розташування орнаменту чи малюнка, та його величина, техніка виконання. В основному, на фон (кольору тканини) дається додаткове місце, а малюнку – головне. Отже, фон не повинен бути виділеним, а бути яскравішим від основного зображення.

http://etnodim.com.ua/