Головні помилки при посадці озимого часнику. Дізнайтеся і ніколи їх не допускайте

Головні помилки при посадці озимого часнику. Дізнайтеся і ніколи їх не допускайте

Вересень 16, 2019 0 By admin

Основні помилки дачників під час посадки озимого часнику.

Поступово наближається той час, коли потрібно буде в черговий раз садити озимий часник. І хоча процес досить звичний і цілком буденний, сьогодні спробуємо виділити основні помилки, яких краще не допускати:

  1. Не садіть часник озимий з року в рік на одне і те ж місце. З точки зору планування ділянки це, безумовно, зручно, але при такому варіанті порушується сівозміна. У торішньому ґрунті залишаться характерні для культури патогени і шкідники, до того ж у ньому буде не вистачати саме тих мікро — і макроелементів, що необхідні часнику (підживлення повністю не усунуть цей недолік). Найкраще садити часник там, де раніше росли кабачки, огірки, капуста різна зелень. Погані попередники — морква, буряк, цибуля.
  2. Бажано не підгодовувати часник азотними добривами. На зиму нарощування зеленої маси — це небезпечна витівка.
  3. Терміни посадки часнику можуть відрізнятися в різних регіонах нашої країни, але скрізь справедливо правило — температура повинна бути не нижче +3…+6 C. Інакше частина посівного матеріалу може не встигнути вкоренитися і загинути. Рано саджати часник ще гірше — вилізуть пір’я під зиму.
  4. Часто виникає плутанина з глибиною посадки. Оптимальна глибина розраховується за правилом — висота самого зубка + 5 см зверху. В середньому показник повинен бути на рівні від 6 до 8 см. В північних регіонах краще садити глибше.
  5. Багато починаючих дачників головки розділяють на зубці заздалегідь. Це помилка. Поділ бажано виконувати незадовго до посадки (наприклад, ввечері попереднього дня). При цьому кожен зубчик потрібно уважно оглянути на предмет наявності ознак гнилі і різних ушкоджень. Всі хворі, пошкоджені, а також дрібні зубці потрібно відразу відбраковувати і використовувати в подальшому в побутових цілях. Не варто брати зубці у цибулин, які складаються всього із 2-3 зубчиків (ознака виродження).
  6. Багато дачників ігнорують дезінфекцію зубчиків часнику перед посадкою. Не обов’язково використовувати якісь фунгіциди, адже можна взяти звичайну марганцівку. У слабкому розчині перманганату калію зубці потрібно замочити на 1-2 години.
  7. Розділяючи часникові голівки дуже важливо не пошкодити лушпиння (шкірку) зубців. Вона грає роль захисного бар’єру. Всі зубці, у яких відійшло лушпиння, використовуйте у їжу. Помилка — використовувати їх для посадки.

Джерело