Добрі справи, дива і мудрі цитати Іоанна Павла II

Добрі справи, дива і мудрі цитати Іоанна Павла II

Жовтень 16, 2019 0 By admin

41 рік тому Кароль Юзеф Войтила став Папою Римським Іоанном Павло II

Понтифік увійшов в історію людяними поглядами та чималою кількістю добрих справ, змінивши погляд на місію духовенства та завоювавши величезну популярність у всьому світі. 

У 2014-му Іоанна Павла II  причислили до лику святих. За статутом католицької церкви, людину можна канонізувати, якщо вона суворо слідувала церковним законам і створила кілька див.

Вважається, що саме молитви на той час вже покійному Папі допомогли 46-річній монахині Марі Симон-П’єр зцілитися від хвороби Паркінсона. 

Медичного пояснення диву не знайшли, але відомо, що монахиня зцілилась у ніч, після того, як нерозбірливим через хворобу почерком вивела на папірці ім’я понтифіка. 

Також вважається, що молитовне звернення про заступництво до папи допомогли зцілитися мешканці Коста-Ріки від хвороби головного мозку. 

Втім, якщо дива довести важко, і перераховані історії навряд  подіють на скептиків, в біографії Іоанна Павла II є чимало абсолютно матеріальних добрих вчинків. 

Так, папа намагався налагодити діалог та закликати до гуманності мешканців всього світу – він здійснив 104 закордонних подорожей, подолавши шлях у більше ніж 1 млн кілометрів. Відвідав 130 країн і більше 1000 міст. У 2001 році Іоанн Павло II відвідав з візитом Україну. 

 

Він став першим папою, який закликав до співпраці представників різних релігійних течій. Восени 1986 року провів Всесвітній день молитов про мир. Різні християнські конфесії, а також представники 13 інших релігій разом звернулися до Бога. Це стало беспрецендентною подією у світі релігійного протистояння. 

Папа відвідував православні церкви, вперше в історії завітав у синагогу та мечеть. У 1985 в Марокко звернувся до мусульман, закликаючи людей відстоювати мир та ідеали людяності. А у 2000 – доторкнувся до Стіни плачу в Ієрусалімі, яка вважається найбільшою святинею іудаїстів. 

Першосвященик відійшов від ролі “завжди і у всьому правого” і кілька разів просив вибачення за діяння, якими католики образили представників інших конфесій. 

Іоанн Павло II народився у Польщі і зіграв визначну роль у становленні демократії в країні. За словами Леха Валенси, саме після візиту папи на батьківщину, поляки повірили у власні сили. 

“Без Святійшого отця, без його слова в Польщі панували застій, відчай і безнадія. Ніхто не вірив, що все може бути інакше. Коли Іоанн Павло II приїхав до нас у 1979-му році, він засіяв слово свободи, яке стало плоттю…  вже наступного року. Він розбудив нас, поляків, і ми повірили його слову, повірили, що є надія на зміни. Так народилася “Солідарність” (об’єднання профсоюзів, яке боролося за незалежність та проти комунізму, зрештою здійснило мирну революцію в країні – ред.), яка змінила обличчя Європи. Це заслуга Івана Павла II”, – запевняв Валенса.

Чимало зробив папа і для духовного та культурного розвитку людства. У 1981 році  заснував благодійний фонд, який діє і в наші дні. Фонд займається підтримкою та розвитком освітніх, наукових, релігійних та благодійних програм, виплачує стипендії талановитим студентам. 

Багато прихильників папи і досі згадують його слова, що закликали до миру та порозуміння. 

Depo.ua зібрав яскраві висловлювання Іоанна Павла II.

“Не слід просити у Бога більше того, що можеш зробити сам”

“Сонце – жарке, Місяць – холодний, але людям вони однаково потрібні такими, які вони є”

“Майбутнє починається сьогодні, а не завтра”

“Найжахливіша в’язниця – це замкнене наглухо серце”

“Величезна небезпека для сімейного життя в суспільстві, де культивується задоволення, комфорт на незалежність, полягає в тому, що люди закривають свої серця один від одного”

“Людство повинно раз за разом питати себе про абсурдний і завжди несправедливий феномен війни. Адже на сцені смерті та болю лишається забутий стіл переговорів, сівши за який, люди могли б попередити біду”

“Війна – це поразка людяності”

“Не треба більше воєн! Не треба більше ненависті та нетерпимості!”

“Соціальної справедливості не можна досягти жорстокістю. Жорстокість знищує те, що хоче створити”

“Всім чоловікам та жінкам довірено завдання створити їхнє власне життя: у певному сенсі вони мають перетворити його на твір мистецтва, на шедевр”

“Істина та свобода або будуть йти разом, рука об руку, або разом зникнуть у злиднях”

Джерело