Містика в Чорнобилі: очевидці показали рідкісну красу посеред мертвої зони

Містика в Чорнобилі: очевидці показали рідкісну красу посеред мертвої зони

Липень 8, 2019 0 By admin

В Чорнобильську зону повертається життя. І це яскраво демонструють фото з зони відчуження, які періодично публікують очевидці в соцмережах. У липні в річках поблизу міста, де сталась найстрашніша техногенна катастрофа за історію людства,  розквітли водяні лілії, які знаходяться на території України під особливою охороною, ці надзвичайно красиві рослини занесені до Червоної книги.

 

“Глечики жовті (латаття жовте) – багаторічна водяна рослина з товстим повзучим кореневищем. Зустрічається в стоячих і повільно текучих водах. Цвіте у червні-липні. Плід – кувшиноподібна коробочка. Кореневищем і листям латаття живляться бобри, водяні пацюки, видри та інші тварини, а насінням – водоплавні птахи. Всі частини рослини в сирому вигляді є отруйними. Використовуються в народній медицині. Латаття жовте занесено до Зеленої книги України, куди входять рослини рідкісні і знаходяться під загрозою зникнення, та типові природні рослинні угруповання, які підлягають охороні”, – повідомляють у Facebook фахівці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. 

 

Фахівці відзначають, що латаття Чорнобиля – найбільші квіти української флори. Діаметр рослини досягає 15 см, а кореневища можуть рости на дні водойми на глибині до п’яти метрів.

Українці, які побаили на власні очі таку красу розповідають, що з заходом сонця листя розлягається по воді, а ближче до ранку розквітають яскраві квіти.

Ця водяна квітка цвіте все літо.