Путін і Байден поговорили щодо України. Про що домовились

Путін і Байден поговорили щодо України. Про що домовились

Січень 3, 2022 0 By admin

Президент США Джо Байден закликав свого російського колегу Володимира Путіна знизити напругу і посилити дипломатичні зусилля довкола України. Про це йшлося у 50-хвилинній розмові двох лідерів у четвер ввечері.

Це вже друга розмова президентів США і Росії за місяць. Вона відбулась за ініціативи Кремля.

Її темою стали майбутні переговори з безпеки між країнами та ситуація в Європі на тлі нарощення Росією своїх сил на кордоні з Україною. Вони мають стартувати 9 січня.

Москва заперечує плани вторгнення, стверджуючи, що її війська розташовані там для навчань, і що вона має право вільно переміщувати свої сили на власній території.

Того ж вечора секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що загрози російського вторгнення найближчими днями немає.

“Рішуча відповідь” з боку США

Речниця Білого дому Джен Псакі за результатами переговорів повідомила, що президент Джо Байден закликав Росію до деескалації напруженості з Україною.

“Він чітко дав зрозуміти, що США та їх союзники й партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторгнеться в Україну”.

Президент Байден також підтримав дипломатичні перемовини, які відбудуться на початку наступного року на рівні ради НАТО-Росія та в Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

“Президент Байден повторив, що істотний прогрес у цих діалогах може відбутися лише в умовах деескалації, а не ескалації”, – йдеться у коментарі Псакі за підсумками переговорів.

А високопосадовець Білого дому додав, що Джо Байден озвучив Володимиру Путіну два підходи США до Росії, які залежатимуть від подальших дій РФ щодо України.

“Перший – це шлях дипломатії, що веде до деескалації ситуації. Інший шлях більше спрямований на стримування, включаючи серйозні витрати і наслідки, якщо Росія вибере варіант вторгнення в Україну”, – заявив він на брифінгу.

Йдеться як про економічні заходи, так і про допомогу Україні, щоб вона могла захищати свою територію.

Сторони домовились, що російські посадовці мають зустрітися з американськими колегами в Женеві 9-10 січня, щоб обговорити контроль над озброєннями та зростання напруженості навколо України у рамках двостороннього діалогу щодо стратегічної стабільності.

Відомо, що з російського боку це буде заступник глави МЗС Сєргєй Рябков, а з боку США – заступниця держсекретаря з політичних питань Венді Шерман.

12 січня в Брюсселі відбудеться окреме засідання Ради Росія-НАТО, а днем пізніше – зустріч у Відні в рамках Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), до якої входять США, його європейські союзники, Україна та Росія.

Санкції і розрив відносин

У Кремлі задоволені телефонною розмовою та перспективами подальшої дипломатії на початку наступного року.

Як повідомив помічник Путіна Юрій Ушаков, Байден сказав російському лідеру, що США не мають наміру розміщувати наступальну зброю в Україні.

Водночас за словами Ушакова, у розмові з Путіним Байден наголосив, що у разі продовження ескалації вздовж українського кордону західні країни введуть масштабні санкції по лінії економічної, фінансової та військової сфер.

“Але наш президент одразу ж відреагував на це: якщо все-таки Захід наважиться за тих чи інших умов запровадити згадані безпрецедентні санкції, то все це може призвести до повного розриву відносин між нашими країнами”, – цитує Ушакова російське видання РИА “Новости”.

За його словами, Путін наголосив, що нащадки оцінять це як “величезну помилку”.

Зростання напруги

Друга розмова Джо Байдена і Володимира Путіна за цей місяць відбувалася на тлі зростання напруженості через скупчення російських військ поблизу кордону України.

Восени ЗМІ з посиланням на дані розвідки повідомили про концентрацію російських військ на кордоні з Україною. США та країни Заходу припустили, що Москва готує нове, масштабне, військове вторгнення.

Українські силовики кажуть, що понад 100 тис. російських військовослужбовців стягнули до україно-російського кордону.

Керівник української військової розвідки Кирило Буданов навіть припускав, що напад Росії може стати наприкінці січня одразу у кількох напрямках з моря та повітря.

Кремль ці заяви відкинув і зажадав від США та НАТО юридичних гарантій того, що альянс не буде розширюватися на схід і що озброєння країн-членів не будуть відправляти в Україну чи в будь-які сусідні з РФ країни.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг твердо заявив, що членство України в альянсі є питанням НАТО й Києва.

Раніше цього місяця президенти двох країн провели віртуальний саміт, на якому Байден підтвердив свою підтримку суверенітету та територіальній цілісності України.

Хоча Україна не є членом НАТО, вона має тісні зв’язки з альянсом. Проте перспективи членства у найближчі роки немає.

30 грудня Рада національної безпеки та оборони повідомила, що не бачить загрози вторгнення Росії в Україну. Секретар РНБО Олексій Данилов запевнив, що Москва наразі не може почати повноцінне вторгнення.

“Сьогодні лякати суспільство абсолютно не треба, – заявив він. – Зараз іде велика інформаційна кампанія, ми не бачимо сьогодні прямої загрози для нашої держави. Чи може в Кремлі бути прийнято якесь інше рішення? Може. Якщо його ухвалять, ми відразу будемо інформувати, будемо працювати”.

Данілов повідомив, що, за даними українських фахівців, попри демонстративне скупчення російських військ біля українських кордонів в останні місяці, “великого вторгнення Російська Федерація не може робити навіть фізично”.

“Є невеличке збільшення, але воно не є для нас аж надто критичним. Відпочивайте спокійно, святкуйте”, – заявив Данілов.

Джерело