Спеціально до холодів: ТОП-5 рецептів гарячих алкогольних напоїв, щоб звеселитися і зігрітися

Спеціально до холодів: ТОП-5 рецептів гарячих алкогольних напоїв, щоб звеселитися і зігрітися

Жовтень 16, 2019 0 By admin

Якщо підігрітим із спеціями вином вас вже не здивуєш, радимо звернути увагу на інші класичні гарячі алкогольні напої: наприклад, вершковий ром або пивний гжанець

5 рецептів небанальних і класичних гарячих алкогольних напоїв. Їх легко готувати і добре смакувати в ці непрості часи перших осінніх холодів

Грог

Грог – британський винахід. За однією з легенд він з’явився, коли на флоті порцію рому стали розбавляти водою або чаєм (це була фіксована порція розміром з одну склянку). Таку непопулярну “реформу” приписують адміралу Едварду Вернеру на прізвисько “Старий грог” через любов до накидки “grogam cloak”. Вважається, що від цього прізвиська і пішла назва напою.

Класичний рецепт грогу обов’язково включає у себе міцний чай. Його (один до одного) змішують з міцним спиртним напоєм (ромом, горілкою і т.п.), додають цукор і п’ють гарячим.

Як приготувати грог вдома:

Необхідно: 100 мл міцного свіжого чаю, 50 мл темного рому, сік ½ лимона, 1 ч.л. меду, кориця, гвоздика, імбир – за смаком.

У свіжозаварений чай невеликою цівкою влийте ром, додайте за смаком лимонний сік і прянощі. Наприкінці додайте мед. Підігрівайте на вогні до того, як мед повністю розчиниться у рідині. Готово! 

Пунш

Історично індійський напій, у перекладі із хінді “рunch” означає “п’ять”. Спочатку пунш готували із п’яти компонентів: рому, цукру, лимонного соку, гарячої води і чаю. Потім до пуншу почали додавати фрукти або фруктовий сік, а наразі налічуються сотні варіантів його приготування. 

Як приготувати пунш вдома:

Ємність з сухим червоним вином, в яке додані прянощі (кориця, гвоздика, апельсин), нагрівають у каструлі, ставлячи згори металеві грати. На них викладають великий шматок цукру,  який поливають ромом і підпалюють. Ром підливають до тих пір, поки весь цукор розчиниться і стече в вино. Готово!

Пуншу з кавою:

Знадобиться: 150 мл. міцної кави, 20 мл. рому, 20 г тростинного цукру, 1 шт. гвоздики, 0,5 ч.л цедри апельсина.

Як готувати: у каву додати ром, гвоздику, цедру і цукор. Отриману суміж протягом 10 хвилин прогрівати на вогні, не доводячи до кипіння. У склянки розливати через сито.

Гжанець

Гжанець – це польський напій на пиві, який є своєрідним аналогом глінтвейну. Коли саме було вигадано цей напій, залишається невідомим.  Давня традиція пивного гжанцю не дозволяє з точністю сказати, коли з’явився цей міцний і смачний напій. У минулому його часто подавали захворілим на застуду через розігріваючі властивості напою. 

Як приготувати гжанець вдома:

Знадобиться: 1 літр темного пива, 1/2 чашки соку на вибір (наприклад, апельсиновий або яблучний), спеції за смаком (кориця, імбир, гвоздика, мускатний горіх, ваніль, аніс), 1 ст. ложка меду, шматочки  фруктів (лимон, апельсин, яблуко). 

Змішуємо пиво із соком, спеціями та шматочками фруктів. Для підвищення градуса і більшого зігріваючого ефекту використовується ром. При приготуванні гжанцю важливо пам’ятати, що він не вариться, а підігрівається до температури близько 70 ° C, інакше напій втрачає свій аромат, а алкоголь випаровується.

Глег

Глег – ще один напій на основі вина та спецій. Але, на відміну від глінтвейну, він має складніший спосіб приготування

Як приготувати глег вдома:

Що потрібно: вино червоне напівсухе – 2 л, палички кориці – 3 шт, гвоздика (бутони) – 5 шт, мелений кардамон, родзинки (100г), мигдаль (100г), цедра лимона (20г), цедра апельсина (20 г), цукор – 2 ст.л, шматочки лимона та апельсина – за смаком.

Як готувати: у каструлі змішати півсклянки вина, корицю, гвоздику і кардамон. Варити суміш близько 30 хвилин на маленькому вогні.

Решту вина змішати із цедрою лимона та апельсина, додати цукор та шматочки фруктів. Розігріти до 60-70 градусів, влити приготований раніше екстракт. Ретельно перемішати та подавати до столу.

Гарячий вершковий ром

Вершковий ром – класичний зимовий коктейль, до приготування якого, однак, потрібно підготуватися заздалегідь – а саме заморозити основу.  

Що потрібно: Ром (0,5 л), яблучний сидр (2л), вершкове масло: 100 г, пломбір- 250 г, 100 г цукру, кориця та мускатний горіх (мелені). 

Як приготувати вершковий ром вдома

На маленькому вогні розтопіть вершкове масло і додайте у ємність пломбір. До суміші всипте цукор, по 0,5 ч.л. меленої кориці та мускатного горіха. Ретельно перемішайте, збийте міксером і приберіть у морозильну камеру на 2 години. Цю заморожену піну ви зможете додавати прямо в склянки із гарячим коктейлем..

Для основи візьміть яблучний сидр. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Налийте в кожну чашку 150-200 мілілітрів сидру і додайте 50-100 грамів рому, а також 1-2 ст. л. піни. Перш ніж пити, коктейль потрібно злегка збити ложкою прямо у склянці.

Джерело