Як швидко знизити високий тиск без ліків: ці прості способи рятують життя

Як швидко знизити високий тиск без ліків: ці прості способи рятують життя

Травень 10, 2019 0 By admin

Високий тиск вбиває, і це не метафора, оскільки ця серцево-судинна проблема щодня забирає десятки тисяч людських життів.

Артеріальний тиск вимірюють у форматі двох чисел. Наприклад, 120/80, або 200/140, або 90/60.  Перше – систолічний тиск — говорить про те, як сильно (в міліметрах ртутного стовпа) тисне на стінки судин кров під час удару серця. Друге   діастолічний тиск — фіксує тиск крові в момент, коли серце відпочиває між ударами. 

Взагалі, судини  –  еластичні, однак якщо тиск крові стає занадто великим, вони можуть не витримати. Розрив судини в будь-якому з важливих органів призводить до серйозних наслідків — аж до летального результату. 

Якщо ви фіксуєте у себе високий тиск, ви в зоні ризику. Необхідно приймати термінові заходи. 

Є кілька способів, які допоможуть вам знизити тиск.  

По-перше, дихайте глибше, правильне глибоке дихання – один з найбільш ефективних способів швидко знизити артеріальний тиск. Розслабтеся, прикрийте очі. Робіть глибокий вдих, рахуючи до 5. Вдихайте не грудьми, а животом. Для контролю покладіть на нього руку — ви повинні відчувати, як ваш живіт піднімається. Потім робіть видих і знову-таки рахуйте до 5. Таке глибоке дихання протягом 3–5 хвилин збільшить приплив крові до всіх тканин вашого тіла, включаючи кінцівки. 

По-друге, зробіть гарячу ванночку. Налийте в таз воду температурою близько 45 градусів і занурте в неї руки або ноги на 10 хвилин. Гаряча вода змусить розширитися судини в кінцівках, до них кров доллє, і тиск трохи знизиться. 

По-третє, потримайте руки під холодною проточною водою. Прохолодна, але не крижана вода знизить частоту серцевих скорочень, а це, в свою чергу, зменшить тиск.

В-четвертих, випийте теплий чай з м’ятою. Заваріть щіпку м’ятні листя окропом на 10 хвилин, дайте охолонути і випийте чай повільними ковтками. У такому вигляді перцева м’ята може знизити артеріальний тиск. 

В-п’ятих, зробіть компрес з яблучним оцтом.  Змочіть марлю в яблучному оцті вологу тканину і прикладіть до ступнів на 10–15 хвилин. Це старий народний спосіб, у ефективності якого є підтвердження.  Встановлено, що в яблучному оцті містяться речовини, які можуть знижувати тиск.

Джерело