10 цікавих фактів про чай, яких ви не знали

10 цікавих фактів про чай, яких ви не знали

Грудень 15, 2017 0 By admin

Як з’явилися чайні пакетики, чому «чайові» мають саме таку назву і чому на королівському прийому їли салат з чайового листя. Дізнайтеся 10 цікавих фактів про улюблений напій.

  1. У 1904 році Річард Блечінден ввів таке поняття, як охолоджений чай. У США з того часу у вигляді готового охолодженого напою продається до 80% чаю.
  2. Такі країни, як Японія, Китай, Індія, а також Шрі-Ланка і Тайвань, мають найбільші чайні плантації.
  3. Англійські аристократи оцінили не тільки смак і лікувальні властивості чаю. Виявляється, аристократи настільки захопилися чаюванням, що вони практично перестали вживати алкоголь.
  4. А чи знаєте ви, що в японській мові для таких понять, як «чай» і «вія», використовується одне і те ж слово. В Японії існує легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.
  5. Слово «чайові» походить від англійського слова tips. В Англії у 18 столітті чай пили в особливих «чайних садах». В таких садах розташовувалися столики, на яких красувалися невеликого розміру коробочки з написом «T. I. P. S.» To Insure Prompt Servise – що перекладається, як «забезпечення швидкого обслуговування». Коли гість бажав гарячий чай швидко, йому потрібно було кинути в коробочку монету.
  6. Чай не завжди носив відому нам назву. Китайські філософи у своїх творах називали його «тоу», «чун», «тсе», «мінг». Найчастіше використовували слово «ча», що має переклад «молодий листок».
  7. Не відразу люди зрозуміли, що чай необхідно заварювати і пити. У той час, коли чай тільки завезли в Європу, на королівському прийомі подали салат, зроблений з чайного листя. Блюдо гості з’їли, адже ніхто не бажав здатися неввічливим.
  8. Довгий час існувала думка, що з різних рослин виробляють різні сорти чаю. Китайці суворо зберігали секрет виготовлення чаю. Насправді все набагато простіше – сорти зеленого та чорного чаю роблять з однієї рослини, яка називається Camellia Sinensis.
  9. Європі потрібно було постачати чай морем. Дорога довга і не завжди запаси були придатними до вживання. Морякам не було відомо, яких заходів необхідно було дотримуватися при перевезенні чаю в суднових трюмах. Адже чай гостро потребує свіжого повітря.
  10. Постачальник з Нью-Йорка став винахідником чайного пакетика. Томас Салліван звернув увагу на те, що доставляти чай у металевих банках було досить накладно. На початку ХХ століття в продаж почав надходити чай у паперових пакетах. Один необережний клієнт упустив такий пакет в воду і помітив, що в результаті вийшов такий же чай