17 жовтня – День українського студента: як це починалося

17 жовтня – День українського студента: як це починалося

Жовтень 17, 2019 0 By admin

2 жовтня 1990-го року почалася «Революція на граніті» – протести молоді та студентів у Києві з вимогою недопущення реставрації СРСР. На площі Жовтневої революції студенти (ініціатори – Українська студентська спілка” та “Студентське братство”) встановили намети та оголосили голодування.

Часи були непевні. За рік до цього влада Китаю вчинила криваву розправу над мирною студентською акцією. І ніхто не знав, чи не повторилася б Тяньаменська трагедія в Україні.

Студентів не розуміли, а вони діяли, створювали ланцюги єднання українців в українській державі. Замість того, щоб засуджувати, суспільство почало задумуватися над тим, що рухає цими молодими людьми. Протести масово підтримувала молодь. Студентські акції протесту продовжилися по всій Україні. 

Головні вимоги – недопущення підписання нового союзного договору, проведення нових виборів до Верховної Ради на багатопартійній основі;  націоналізація майна компартії України та ВЛКСМ, відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.

Акції протесту тривали до 17-го жовтня.

Влада, зваживши на чисельність акцій протесту та резонанс, виконала практично всі вимоги мітингарів. Революція на граніті стала однією з безпосередніх причин, завдяки яким Україна здобула незалежність. 

17 жовтня 2005 р., у 15-ту річницю «Революції на граніті» 2-17 жовтня 1990 року. до 15-ліття студентського голодування 2-17 жовтня 1990 провели акцію “Україні – український День студента”. Вони передали Президентові України звернення з пропозицією святкувати в Україні День студента 17 жовтня на честь перемоги “Революції на граніті”.