26 грудня – День святого Стефана (День подарунків)

26 грудня – День святого Стефана (День подарунків)

Грудень 26, 2015 0 By admin
У Христовому Різдві ми бачили безконечну Божу любов і жертву задля нас грішних. А другого дня празника Христового Різдва свята Церква наводить нам геройський приклад любови Бога в особі святого першомученика Степана. Святий Григорій Ниський у проповіді на честь святого Степана каже: “Ось ми переходимо з празника на празник і приймаємо благодать за благодать. Вчора наповняв нас подивом Господь вселенної, а сьогодні наповняє нас подивом ученик Господа. Яким способом цей, а яким той? Той (Христос) задля нас прийняв людську природу, а цей (Степан) задля Господа позбувся людської природи”. Мученицька смерть святого Степана дійсно незвичайна, але незвичайний також і культ, який він має у Христовій Церкві від апостольських часів.

Церква, прославляючи святого Степана у своїх богослуженнях, називає його першомучеником і дияконом. Святий. Діяння апостолів кажуть про нього, що він був “муж, повний віри і Святого Духа… повний благодаті й сили, творив чуда й великі знаки в народі” (6, 5 і 8). Святий Йоан Золотоустийставить святого Степана поміж апостолів. “Скажи мені, — каже він, — чого не доставало йому, щоб він зрівнявся з апостолами? Чи і він не творив знаків? Чи і він не показав великої відваги?” (Бесіда 15 на Ді. Ап.).

Святий Степан є первістком мучеників. Оскаржений перед Синедріоном — єврейською радою — фальшивими свідками, він мужньо визнає святу віру. Через це його виводять за місто й закидують камінням. Це діялося 34 або 35 року по Христі. Як Христос, так і він перед смертю молиться за своїх ворогів. У його мучеництві бере участь юнак Савло, пізніше — апостол Павло. Святий Августинприписує навернення Савла крові святого Степана. “Якщо б Степан не молився, — каже він, — то Церква не мала б Павла“. Святий Степан перший після Христового вознесення за свого Господа кров пролив і життя віддав. Звідси він має почесний титул першого мученика. Цей титул святі Отці високо підносять у своїх проповідях, на ньому наголошує Церква у своїх богослуженнях празника святого Степана.