28 липня – День хрещення Русі-України

28 липня – День хрещення Русі-України

Липень 28, 2016 0 By admin

Запровадження християнства як державної релігії відбулося у роки правління на київському престолі князя Володимира Святославовича (980-1015 рр.).

Посівши великокнязівський престол Володимир поступово зосередив у своїх руках неподільну владу та започаткував нову добу в історії Київської держави. Він не тільки продовжував політику своїх попередників щодо приєднання до Києва нових територій, але й почав звертати значно більшу увагу захисту власних кордонів, добробуту у своїх володіннях, установив доволі дружні відносини зі своїми сусідами, зокрема поляками, угорцями та чехами. Володіння князя Володимира стали найбільшими у Європі і становили близько 800 тис. км.

Та найголовнішим досягненням князя Володимира, названого пізніше Великим, було запровадження християнства, яке прийшло на зміну язичництву з його багатобожжям та поклонінням силам природи, рослинам, тваринам та людиноподібним істотам.

Наміри охрестити Київську Русь мали ще попередники князя Володимира – князь Аскольд та княгиня Ольга. Однак тільки Володимиру було під силу це зробити. У 988 році, прагнучи якнайшвидше охрестити свій народ, князь наказав позганяти юрби киян у притоку Дніпра річку Почайну й там усіх вихрестити. Незважаючи на опір людей, знищувалися язичницькі ідоли, будувалися християнські храми.

Внаслідок запровадження християнства в Київській державі було зміцнено владу київського князя, навколо Києва були тісніше згуртовані різноплемінні території, зріс міжнародний авторитет князя-християнина.

Хрещення Київської держави справило величезний вплив на суспільний, економічний, культурний та освітній розвиток, сприяло встановленню рівноправних відносин з християнськими країнами, насамперед з Візантією.

День хрещення Київської Русі – України відзначається щорічно 28 липня, у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира — хрестителя Київської Русі.240782_1