29 вересня – Всесвітній день серця

29 вересня – Всесвітній день серця

Вересень 29, 2016 0 By admin

Всесвітній День серця (World Heart Day), відзначається щорічно 29 вересня, та вперше був організований в 1999 році за ініціативою Всесвітньої федерації серця, цю акцію підтримала Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ЮНЕСКО та інші організації. Спочатку цей День проводився в останню неділю вересня, а з 2011 року має фіксовану дату святкування — 29 вересня. Ціллю проведення такого свята є підвищення інформованості населення планети про захворювання серця і судин, фактори ризику та методи профілактики. У партнерстві з ВООЗ Всесвітня федерація серця проводить заходи в більше ніж 100 країнах світу. В програму Дня серця входять масові перевірки здоров’я, публічні лекції, наукові форуми, виставки, концерти, фестивалі, організовані прогулянки та спортивні змагання

Боротьба із серцево-судинними захворюваннями (ССЗ) та їх попередження є надзвичайно важливими у всьому світі. За даними ВООЗ, хвороби системи кровообігу провокують у світі більше половини всіх випадків смерті, а також третину причин інвалідності та щороку забирають до 17,5 мільйонів людських життів, і, на жаль, число таких смертей постійно зростає. До 2030 року близько 23,3 мільйони чоловік помре від ССЗ, головним чином, від хвороб серця та інсульту, які, за прогнозами, залишаться основними причинами смерті. Ця проблема різною мірою зачіпає країни з різним рівнем доходу. Більше 80% випадків смерті від хвороб серця і судин відбувається в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, майже в рівній мірі серед чоловіків і жінок. Протягом останніх 25 років розповсюдженість хвороб серця і судин в Україні виросла в 3 рази, а смертність від них збільшилася на 45%. Разом з цим, за твердженнями багатьох спеціалістів Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна попередити завдяки правильному харчуванню, регулярній фізичній активності, відмові від паління, підтриманню нормальної маси тіла, корекції підвищеного артеріального тиску, рівня холестерину та глюкози в крові. Так, наприклад, 9,4 мільйона щорічних випадків смерті у світі, або 16,5%, може бути обумовлено підвищеним артеріальним тиском.

Дотримання цих простих заходів боротьби з факторами ризику не лише приведе до суттєвого зниження виникнення інфаркту чи інсульту, але буде сприяти і попередженню виникнення діабету другого типу, деяких видів раку, хронічних захворювань легень. Здоров’я нації визначається не тільки свідомим відношенням дорослих осіб до свого здоров’я, а також, в значній мірі, правильним виховуванням дітей та підлітків та попередженням у них розвитку захворювань серця в майбутньому.

Прийнято вважати, що серцево-судинні захворювання є «чоловічими» хворобами та хворобами «літніх людей», тому жінки часто недооцінюють свій ризик серцево-судинних захворювань, хоча майже половина з усіх щорічних випадків смерті припадає на жінок. Окрім цього діти теж піддаються цьому ризику, оскільки вони обмежені у самостійному виборі такого середовища проживання, яке дозволило б зберегти серце здоровим. Якщо не вживати вчасно заходів для збереження здоров’я у дітей, вони будуть мати підвищений ризик серцево-судинних захворювань у старшому віці. Для запобігання захворювань серця і судин, перш за все, слід відмовитися від шкідливих звичок. Як правило, батьки часто усвідомлюють це, але змінити свій спосіб життя та спосіб життя членів своєї родини, режим харчування вдається далеко не всім, але, що найгірше, не всі бажають щось змінювати.

Неправильний стиль життя, сімейні традиції харчування, які призводять до розвитку серцево-судинних захворювань, найчастіше формуються в дитячому і підлітковому віці, тому профілактику ССЗ слід починати ще в дошкільному та шкільному віці. З віком ризик серцево-судинних захворювань підвищується, дорослим необхідно вживати заходів для його зниження. Крім здорового способу життя, в дорослому віці необхідно розвивати культуру здоров’я, яка включає регулярне медичне спостереження для раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку, навички боротьби зі стресом, прийоми збереження здоров’я в умовах погіршення екологічної ситуації та погіршення соціально-політичної обстановки в країні, зубожіння населення.

Наслідками неправильного харчування і низької фізичної активності можуть бути підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень глюкози і ліпідів у крові, а також зайва вага і ожиріння, які вказують на підвищений ризик розвитку інфаркту міокарда, серцевої недостатності та інших захворювань серця.

Яким чином можна зменшити кількість серцево-судинних захворювань? Для цього необхідно регулярно займатися фізичними вправами, відмовитися від паління тютюну, дотримуватися правил здорового харчування, підтримувати вагу тіла в нормі та уникати надмірного вживання алкоголю. Слід відмовитися від куріння в будинку, щоб позбавити дітей та інших членів родини від пасивного куріння. Експерти федерації відзначають, що навіть 30 хвилин помірних фізичних навантажень п’ять разів на тиждень можуть знизити ризик хвороб серця та інсульту. Крім того, рекомендується ввести в раціон якомога більше фруктів і овочів. Фахівці радять зменшити вживання здоби, солодощів, готувати здорову їжу для дітей, обмежити споживання кухонної солі, використовувати маленьку тарілку, споживати їжу невеличкими порціями але часто.

Особам, у яких в родині не було серцево – судинних захворювань, починаючи вже з 35-40 років, потрібно хоча б раз на рік вимірювати рівень холестерину і глюкози. Якщо ж у найближчих родичів були інфаркти міокарда чи інсульти, це варто робити з 20 років.

Для людей, які вже пережили інфаркт міокарда існує підвищений ризик виникнення повторного інфаркту, та цей ризик може бути значно знижений за допомогою адекватної терапії препаратами, котрі необхідно приймати безперервно протягом всього життя. Крім того, для лікування хвороб серця іноді потрібні хірургічні втручання.

Для збереження свого життя, запобігання різних ускладнень вже існуючих хвороб необхідно вчасно звернутися по допомогу до лікаря, який зможе призначити відповідне лікування. Ні в якому випадку не можна займатися самолікуванням чи приймати ліки лише під час загострення хвороби. Які ж загальні симптоми захворювань серця, що вимагають негайного звернення за медичною допомогою? Вони включають:

  • біль за грудиною, що віддає в нижню щелепу, шию, ліву руку, лопатку та супроводжується утрудненим диханням або відчуттям нестачі повітря;
  • раптова задишка, не обумовлена захворюваннями легень;
  • приступи серцебиття чи перебої у роботі серця, що супроводжуються погіршенням самопочуття;
  • значне зниження частоти серцевих скорочень;
  • запаморочення або втрата свідомості;
  • холодний піт і блідість, іноді синюшність шкіри.

Лише бережливе відношення до серця, попередження виникнення хвороб, адекватна та якісна терапія зможуть на довгі роки продовжити його роботу!