30 вересня – Міжнародний день перекладача

30 вересня – Міжнародний день перекладача

Вересень 30, 2015 0 By admin

Своє професійне свято у перекладачів з’явилося в 1991 році, незважаючи на те, що ця професія існує багато століть, будучи головною сполучною ланкою між народами, країнами і навіть часом. Міжнародний день перекладача відзначають щорічно 30 вересня. Його проголосили члени Міжнародної Федерації Перекладачів, вибравши для свята саме 30 вересня, оскільки цього дня в 420 році помер перекладач, історик і письменник Ієронім Стридонский.

Сьогодні Стридонського називають покровителем перекладачів. За життя він був надзвичайно розумний, мав вибуховий характер, любив подорожувати, для чого і вивчала іноземні мови.

У 386 році Ієронім Стридонский зайнявся перекладом на латинську мову Старого і Нового Завітів Біблії. Саме його текст згодом був визнаний офіційним варіантом Біблії латинською. Крім цього, Стридонський є творцем глаголиці.

Послідовники Ієроніма, сучасні перекладачі, задіяні у всіх сферах життя людини. Без них не обходяться жодні міжнародні з’їзди, міжурядові зустрічі та інші важливі заходи. Міжнародний день перекладача — це привід висловити свою повагу представникам цієї професії.