31 жовтня – Міжнародний день економії

31 жовтня – Міжнародний день економії

Жовтень 31, 2015 0 By admin

Напевно кожного з дитинства батьки привчали до економії, однак мало кому відомо, що існує навіть свято, присвячене раціональному розподілу коштів. Називається він Міжнародний день економії і відзначається 31 жовтня.

Ця дата вибрана не випадково. 27 жовтня далекому 1924 року представники банків з 29 країн зібралися в Мілані на Перший міжнародний конгрес ощадних банків (1st International Savings Bank Congress).

На конгресі вирішувалися різні важливі питання і укладалися угоди. Однак, найцікавіше сталося в останній день зборів – 31 жовтня – коли була озвучена ідея, що свідчила «в пам’ять про перших зборах ощадних банківських інститутів всіх країн» щороку відзначати цей день, як Усесвітній день заощаджень (накопичень) (World Savings Day). Так і повелося, тільки свято цей зветься трохи інакше.

Спочатку планувалося, що це свято буде символізувати заощадження особистих коштів, однак, пізніше почали вважати, що ця дата нагадує людям про економію сил, нервів і дбайливому відношенню до речей. Свого роду, теж економія, особливо якщо скласти логічний ланцюжок: дбайливе ставлення до речей – менше витрат на придбання нових.

Міжнародний день економії щороку відзначається у всіх країнах. На жаль, через збіг з Хеллоуїном про цю дату забувають, однак, деякі заходи все ж проводяться. Наприклад, спочатку планувалося, що 31 жовтня, незалежно від дня тижня, всі ощадні банки будуть відкриті і населення зможе працювати зі своїми рахунками, вкладами та перекладами. Через те, що Міжнародний день економії в деяких країнах збігається з іншими державними святами, його відзначати за день раніше.

До речі, ця дата була офіційно закріплена директивою ООН в 1989 році. Сучасному населенню варто згадати про цю дату тільки заради того, щоб знову навчитися економити, причому, не тільки свої власні грошові кошти, але і природні ресурси, яких на планеті стає все менше і менше. Саме для цього 31 жовтня під багатьох школах по всьому світу проводяться спеціальні уроки з навчання дітей економії. Все вірно – привчати треба ще з молодості.

Не тільки шкільне і домашнє утворення закликає до економії. Засоби масової інформації так само не залишаються осторонь. У світі йде масштабна пропаганда економії невідновлюваних запасів природних ресурсів, дбайливому відношенню до речей і більш раціональному підходу до витрат. Напевно багато хто пам’ятає фразу знаменитого мультяшного багатія-селезня Скруджа «зекономлені пені – все одно, що зароблений». Та й російські народні прислів’я дечому навчають.
Яскравий тому приклад-«Копійка рубль береже». В германии зовсім побутує жарт-«німці не заробляють грошей – вони їх економлять».

Словом, Міжнародний день економії придуманий не просто так. У цей день (та й не тільки 31 жовтня) варто згадати про економію і порадити своїм близьким більш раціонально витрачати сили і кошти.