5 квітня – Міжнародний день супу

5 квітня – Міжнародний день супу

Квітень 5, 2018 0 By admin

Суп – перша страва і важлива частина щоденного раціону харчування.

Щоб ще раз підкреслити важливість цієї страви для здоров’я людини, і створене свято – Міжнародний день супу , який відзначається 5 квітня.

Історія супу настільки ж стара, як історія кулінарії. Слово «суп» походить від французького «soupe», а воно – від латинського «suppa», що в перекладі – хліб, розмочений у відварі або бульйоні. Однак, як страву суп у сьогоднішньому розумінні, який став щоденною їжею, склалося п’ять століть тому з появою міцною посуду, здатної витримати процес приготування. При цьому, в холодних країнах і регіонах, суп виник набагато раніше. Наприклад, в Стародавньому Китаї його варили за 100 років до нашої ери. Але ми говоримо про супи, а не про варінні, як способі приготування їжі з метою термічної обробки продуктів. Адже суп – це «комплект» інгредієнтів, що створюють загальний смак і композицію. І хоча способи варіння, традиції і рецептура супів складалися раніше, але широке розповсюдження в Європі супи отримали до 18 століття. Пізніше це блюдо поширилося по світу. До речі, рідкі страви спочатку називали юшка. Слово «суп» з’явилося лише в часи Петра I . Відваром в стародавні віки називали м’ясні, рибні і овочеві бульйони. У національній кухні будь-якої країни існують рецепти цієї страви. Суп готують як влітку, так і в зимовий період. Супи допомагають насититися і відновити сили, підвищити тонус. А лікарі впевнені в корисності супів навіть під час хвороби, прописуючи хворому легкі бульйони і овочеві супи для відновлення сил. На думку медиків, супи благотворно впливають на систему травлення організму, стимулюючи вироблення ферментів і шлункового соку, є профілактикою серцево-судинних, шлунково-кишкових і навіть онкологічних захворювань. Але важливо пам’ятати, що не можна зловживати м’ясними, рибними і грибними супами тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів в нирках і подагрі.

У національній кухні будь-якої країни існують рецепти цієї страви

У світі налічується приблизно 150 типів супів, які поділяються на більш ніж тисячу видів, при цьому кожен вид має варіанти.  Основні види супів класифікують за такими категоріями:

1. По температурі подачі – холодні і гарячі супи;

2. По калорійності – легкі і ситні (наваристі);

3. По використовуваних інгредієнтів – вегетаріанські (пісні) і супи, до складу яких входять компоненти тваринного походження;

4. За технологією приготування – варені супи і сирі; супи-пюре; заправні або загущені супи;

5. За смаком – солоні, нейтральні, солодкі. Який рецепт супу самий правильний і популярний – відповісти складно. Все залежить від країни і особистого смаку. У складі супів зустрічаються найрізноманітніші компоненти: м’ясо птахів або тварин, овочі, гриби, риба, злаки, бобові, молочні продукти, борошняні вироби, зелень, фрукти, ягоди, спеції. В залежності від інгредієнтів страви та особистих уподобань, супи подають на сніданок, обід або вечерю. Наприклад, молочний суп підходить і для ранкового прийому їжі, а овочевий і м’ясний частіше подають вдень або ввечері.

Що ж стосується «національностей» супів, то серед яскравих представників – борщ, солянка, окрошка і розсольник … Також відомі грузинський суп харчо і іспанська гаспачо, французький цибульний суп і датський гороховий суп з копченостями. Любителі східної кухні знають японський суп місо, китайський хого і в’єтнамський фо. І цей список можна продовжувати довго, у світі тисячі рецептів супу. А серед незвичайних є японський суп з локшини і шоколаду, карибський – з ігуани, польський пивний суп і африканський – з кави, бананів і бруду з підніжжя Кіліманджаро. Тому відзначаючи Міжнародний день супу, звичайно ж, традиційним застіллям, віддайте перевагу не звичним рецептом супу, а вишуканому та нетрадиційному. Приємного апетиту!