7 продуктів, які не можна повторно нагрівати

7 продуктів, які не можна повторно нагрівати

Липень 30, 2016 0 By admin

Безумовно, нагрівати повторно продукти – хороша звичка. Завдяки цьому у нас є можливість доїсти пізніше те, що залишилося від вечері, і у результаті ми викидаємо менше їжі. Якби ми тільки на секунду уявили собі, скільки їжі щодня виявляється на смітнику у всьому світі!


Це дуже сумно, враховуючи, що тоді як в одних країнах продукти викидають у відро для сміття, інші люди помирають від голоду і готові боротися за кожну скоринку хліба.

Тому останнім часом нам часто рекомендують раціонально використовувати продукти. Коли у нас на кухні залишається щось зайве, ми можемо використати ці інгредієнти для приготування інших страв або попросту розігріваємо страву наступного дня.

Що стосується останнього, то зовсім не в усіх випадках ця альтернатива виявляється корисною для нашого здоров’я. Річ у тому, що деякі продукти виробляють токсини, коли ми піддаємо їх тепловій обробці.

На жаль, багато хто з нас не знає, про які саме продукти йде мова. Тому сьогодні ми вирішили поговорити детальніше на цю тему і поділитися з тобою переліком їжі, яку не можна нагрівати повторно. Ми розповімо тобі і про те, чому це може бути небезпечним для здоров’я.

Шпинат

Шпинат рекомендується споживати свіжим, не піддаючи його тепловій обробці. Існує багато рецептів різних страв, при приготуванні яких використовується шпинат: салати, коктейлі, пюре. Зовсім не обов’язково його варити.

Нітрати, що містяться в нім, під впливом високих температур перетворюються на нітрит, речовини, які можуть представляти небезпеку для здоров’я людини.

Селера
Зазвичай селера використовується в кулінарії так само, як і шпинат. При цьому її можна додавати і в гарячі супи і супи-пюре. Такі страви краще з’їдати свіжоприготованими і не нагрівати їх повторно.

Як і шпинат, селера містить нітрати, які при нагріванні можуть трансформуватися в речовини, шкідливі для нашого здоров’я.

Нітрит збільшує ризик розвитку ракових захворювань. Необхідно відмітити, що в цьому випадку йдеться про вживання цих речовин у великих кількостях.

У будь-якому випадку, найкориснішою альтернативою буде вживання селери у свіжому і необробленому вигляді.

Яйця

Враховуючи невеликий розмір цих продуктів і легкість їх приготування, нам досить рідко доводиться їх нагрівати.

Також варто мати на увазі, що яйця при повторному нагріві міняють свою консистенцію і смак, втрачають аромат і свіжість. Тому більшість з нас ніколи не нагріває яйця повторно.

Цього робити не рекомендується, тому що при повторній тепловій обробці яйця можуть виділяти токсини, шкідливі для організму людини.

Буряк

Упродовж багатьох років буряк високо цінується в традиційній медицині. Цей коренеплід є багатим джерелом поживних речовин і антиоксидантів.

Але при цьому не варто забувати, що у буряці також міститься невелика кількість нітратів. Самі по собі ці речовини нешкідливі, але їх нагрівання не рекомендується. Краще не ризикувати!

Дієтологи і фахівці з харчування рекомендують використовувати буряк при приготуванні салатів, соків і коктейлів.

Картопля

Картопля містить велику кількість поживних речовин і приносить користь нашому здоров’ю, коли ми не зловживаємо цим продуктом.

Оскільки картопля відрізняється високим вмістом вуглеводів, її надмірне вживання може привести до появи зайвої ваги.

Варто мати на увазі, що при нагріванні картопля втрачає свою поживну цінність, а її смак міняється. Через високу температуру хімічний склад картоплі також зазнає зміни, і деякі з отриманих таким чином речовин можуть зашкодити нашому здоров’ю.

Але не зневіряйся, якщо у тебе залишилася варена картопля, ти завжди можеш приготувати з неї пюре! Цей улюблений багатьма нами гарнір готується легко і швидко.

Шампіньйони
Шампіньйони і інші види грибів ні в якому разі не можна нагрівати повторно. Через високу температуру вони можуть стати токсичними і викликати порушення травлення і навіть привести до виникнення проблем з серцем.

Хоча ці гриби містять безліч корисних для нашого організму речовин, краще всього їсти їх свіжими.

Щоб не викидати залишки шампіньйонів, рекомендується готувати невеликі порції грибів, а якщо вони залишаються – їсти їх охолодженими.

Курка

М’ясо цієї птиці є джерелом необхідних для здоров’я людини білків, тому курка є невід’ємним елементом збалансованого харчування.

Курку не рекомендується нагрівати, тому що через зберігання в холодильнику м’ясо втрачає свою свіжість, а через перепаду температур склад білків міняється. Усе це може привести до порушення травлення.

Як і у випадку з шампіньйонами, рекомендується готувати курку на один день. Якщо після вечері все ж залишилося трохи м’яса і треба його нагрівати, роби це на маленькому вогні, уникаючи занадто високих температур.