27 грудня – Святого Першомученика Степана

27 грудня – Святого Першомученика Степана

Грудень 27, 2017 0 By admin

Сьогодні Церква вшановує пам’ять першомученика Степана. За Юліанським календарем на третій день після Різдва.

Святий Степан належав до 70 апостолів, пам’ять яких вшановують 4 січня. У Діяннях апостолів (Дії.6, 8-7, 5. 47-60) про нього сказано, що він був «муж, повний віри і Святого Духа… повний благодаті й сили, творив чуда й великі знаки в народі» (6, 5 і 8).

Святого Степана вважають ревним апостолом і першим з мучеників. Будучи осудженим Синедріоном через неправдиві свідчення окремих людей, він, незважаючи на страх перед покаранням, продовжує визнавати християнську віру. За таку непохитність його вивели за міст і закидали камінням. Перед смертю святий Степан молився за своїх ворогів.

Першомучеником його називають тому, що саме він був першим, хто віддав життя за Ісуса Христа після Його вознесіння.

Вже у 415 році тіло Святого віднайшли і перевезли до Єрусалиму, перепоховавши в храмі на Сіоні. Згодом на місці, де загинув святий Степан, з ініціативи дружини візантійського імператора Феодосія Євдокії було побудовано храм в його честь.

У давніх українських традиціях зазначається, що цей день (27 грудня) має бути морозним. Люди говорили: «Прийшов Степан – на ньому червоний жупан». Цього дня ніхто не працював, було прийнято ходити в гості.