Брати і сестри, сварки і конфлікти: чому? Справа не в ревнощах!

Брати і сестри, сварки і конфлікти: чому? Справа не в ревнощах!

Квітень 10, 2018 0 By admin

Чому рідні брати і сестри суперничають? Що робити батькам, якщо їхні діти і години не можуть провести разом без сварки? Слідом за письменниками і психологами свою відповідь дають вчені. Виявляється, різниця у віці між дітьми, їх стать і можливе почуття ревнощів не грають вирішальної ролі в конфліктах. Тоді чому діти сваряться і чи можна зменшити накал пристрастей?

Відносини братів і сестер: що можна зробити

Доктор Лорі Креймер з університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн намагалася зробити неможливе: змусити братів і сестер краще ставитися один до одного.

Креймер працює зазвичай з освіченими і багатими сім’ями. Ці мами і тата зробили все, щоб забезпечити дітям позитивну середу. Але в цьому повністю підконтрольному середовищі є одна обставина, якою вони не можуть керувати, – взаємини рідних братів і сестер.

Спостереження показали, що рідні брати і сестри у віці 3-7 років більш-менш інтенсивно сваряться в середньому 3,5 рази на годину. В середньому 10 хвилин з кожної години рідні брати і сестри у віці 3-7 років проводять в сварках.

 

Як вважає доктор Хілд Росс з Університету Ватерлоо, тільки приблизно один з 8 конфліктів закінчується компромісом або домовленістю. В інших 7 випадках брати і сестри просто розходяться, зазвичай після того, як старший вдосталь познущався над молодшим або залякав його.

Креймер часто чує
– Я постійно бився з братами і сестрами, і все закінчилося добре.

Вона не заперечує – конфлікти можуть мати місце, але хороші моменти нерідко врівноважують їх. Цей баланс пророкує хороші відносини в більш пізні періоди життя. Між братами і сестрами, які ігнорували один одного і менше билися, як правило, пізніше складаються холодні, стримані і неемоційні відносини.

Перш ніж почати 6-тижневу програму для дітей «Більше радості з сестрами і братами», Креймер попросила батьків відповісти на питання, чого вони чекають від спілкування між дітьми. Виявилося, що батьки сприймають конфлікт дітей як норму – їх турбувало те, що діти, здавалося, не піклуються один про одного.

Програма Креймер унікальна: вона не намагається викласти дітям якусь більш дитячу версію примирення. Вона робить акцент на тому, що найкраще виражено в її назві – отримання братами і сестрами задоволення від спільної гри.

На першому занятті діти знайомляться з хлопцями з планети Ксанді – 4 ляльками з пап’є-маше. Всякий раз, коли брати і сестри сваряться, на Ксанді починаються зливи, і планеті загрожує потоп. Інопланетяни прилетіли на Землю, щоб поспілкуватися з людськими дітьми і навчитися у них отримувати задоволення від спілкування. Всі діти – інопланетяни і земляни – проводять наступні 6 занять, граючи в настільні ігри, займаючись творчістю, розігруючи сценки і танцюючи під придуману ними пісню в стилі реп.

Попутно діти вивчають термінологію, що дозволяє їм правильно почати гру з братами і сестрами, визначити заняття, які були б цікаві обом, м’яко відступити, коли заняття не здається цікавим партнеру. На заняттях діти вчаться розпізнавати почуття, що виражаються іншими людьми. Діти малюють різні вирази обличчя на паперових масках, потім слухають історії і показують маски, відповідні почуттям героя.

Конфлікт – прихованою камерою

– У мене два таланти, – заявив 7-річний Етан на занятті. – Перший – футбол з татом. Другий – я здорово б’юся. Коли я бив сестру, мені це дуже сподобалося.

Його 4-річна сестра Софія, яка сиділа неподалік, ніяк не відреагувала на цю огидну заяву. Насправді Етан не тільки ніколи її не бив, але часто турбувався про те, як би випадково не травмувати її – адже вона така крихітна! Але зараз Етан, здавалося, насолоджувався тим, що міг хоча б на словах бути жорстоким до Софії.

Після занять мати запитала Етана, навіщо він сказав неправду.

– Але, мама, це не круто – мати сестричку, – пояснив він.

Етан був переконаний, що не може дозволити іншим старшим братам, які беруть участь у програмі, дізнатися, що він любить свою сестру, – звідси і його хвастощі тим, чого не було.

Ми з Креймер вирішили переглянути відеозапис спілкування Етана та Софії вдома. Протягом півгодини Етан з Софією будували форт з диванних подушок. Етан, керівник будівництва, безперервно командував сестрою, волав і дорікав їй, якщо вона не тримала подушку рівно. Коли вона захотіла піти перекусити, Етан почав погрожувати:

– Тільки спробуй піти! Можеш більше сюди не повертатися!

Коли Софія щось неправильно зрозуміла, брат заволав:

– Ніяких виправдань! Ти залишишся тут, тільки якщо пообіцяєш більше не виправдовуватися. І не говори з набитим ротом! 
Однак Креймер побачила в цьому записі і щось вселяюче надію. По-перше, діти самі вирішили грати разом. По-друге, вони не билися і продовжували розмовляти. По-третє, Етан погрожував сестрі, але змінив правила, так щоб Софія могла продовжувати грати. Крім того, брат робив все, щоб Софія зрозуміла важливість своєї ролі в грі. Софія сама зверталася до нього за керівництвом, і це йому лестило. Коли Софія спробувала підтягти занадто велику подушку, Етан сказав:

– Молодець! – І допоміг їй.

– Діти все ще об’єднані, – уклала Креймер. – Є спроба вирішувати конфлікти. Вони люблять один одного і піклуються одне про одного. Думаю, тут є над чим попрацювати.

Але чому Етан вважає, що «сестра – це не круто» і він повинен приховувати свої почуття? Його мати, Ребекка, сказала, що всі кращі друзі Етана добре ставляться до своїх молодших братів і сестер, і вважала, що Етан десь це вичитав. На думку Креймер, Ребекка може бути права.

В одному з досліджень у Креймер була контрольна група дітей, які протягом 6 тижнів читали книги вголос і обговорювали мультфільми, де описувалися історії відносин між братами і сестрами. Креймер вважала, що відносини з рідними братами і сестрами у які подивилися їх дітей покращаться. Проте вже в кінці першого тижня від батьків пішли скарги: відносини дітей з братами і сестрами стали погіршуватися. Звичайно, книги і фільми кінчалися на щасливій ноті: брати і сестри починали розуміти і цінувати один одного, – але на початку-то вони билися, ображали і принижували одне одного!

– Із цих книг і фільмів діти дізнавалися нові способи бути шкідливими і грубими по відношенню до своїх молодших братів і сестер, – згадувала Креймер.

Причини сварок: різниця у віці не має значення

Виявляється, Шекспір був правий, а Фрейд, який стверджував, що брати і сестри приречені на боротьбу за увагу батьків, помилявся. Конкуренція між братами і сестрами нагадує не стільки про Едіпа, скільки про короля Ліра.

Група британських і американських вчених опитала 108 пар рідних братів і сестер про причини їх сварок. Батьківська прив’язаність стояла на останньому місці – всього 9% дітей назвали її в якості причини спору або сварки. Звичайнісінькою причиною дитячих бійок і сварок виявилося те ж, що посварило Регану і Гонерилью, – землі і замки, тобто іграшки! Майже 80% старших і 75% молодших дітей вказали, що причиною бійок був розділ або вимога в свою власність майна. Основна причина сварок між братами і сестрами в дитинстві – неподілені іграшки, а не боротьба за батьківську увагу. Всі інші причини далеко позаду. Хоча 39% молодших дітей скаржилися, що їх бійки були … просто бійками. Вони стверджували, що починали бійки для того, щоб запобігти нападу старших братів. Лорі Креймер дійшла такого ж висновку. Креймер вважає, що ця фіксація на змаганні за батьківську любов відволікає від більш важливої істини: навіть у тих сім’ях, де дітям забезпечено багато прихильності з боку батьків, «маленькі можуть виявитися не в змозі розвинути правильні соціальні відносини з братами і сестрами, якщо їх ніхто не навчить цьому ». Тобто необхідно змістити акценти з психології на формування практичної навички.

– На тлі інших обставин, – сказала Креймер, – віковий інтервал – не настільки сильний провісник. Стать – теж. Є багато інших факторів, які чинять на відносини дітей більший вплив.

Робота самої Креймер призвела до несподіваного результату: передбачити відносини братів і сестер можна до народження молодшої дитини! Як же так? Все дуже просто і не має ніякого відношення до батьків: який прогнозує фактор – якість відносин старшої дитини з його кращим другом.

Креймер вивчала маленьких дітей з сімей, в яких чекали появи другої дитини. Вона спостерігала цих дітей, що грають зі своїми друзями. Діти, здатні грати з друзями, підтримуючи відносини взаємності, роки потому мали найкращі стосунки з молодшими братом або сестрою. Довгий час вважалося, що брати і сестри вчаться спілкуванню один з одним, а потім застосовують набуті соціальні навички в стосунках з однолітками. Креймер каже, що все навпаки: старші брати і сестри навчаються спілкуванню, граючи з друзями, а потім вже застосовують те, чого вони навчилися, до маленьких братів і сестер.

Джерело