Чим не варто фарбувати крашанки

Чим не варто фарбувати крашанки

Квітень 30, 2016 0 By admin

Перед Великоднем прийнято фарбувати яйця. Найпростіше, звісно, купити готові барвники в пакетиках – красиво, швидко і передбачувано. Нічого поганого в цьому немає, варто лиш уважно вивчати написи на упаковці.

На жаль, беззастережно довіряти виробникам ми не можемо, так само, як і сподіватися на контролюючі органи. А деякі складові штучних барвників небезпечні для здоров’я, особливо – для дитячого.
Жовтий штучний барвник.
Тартразин або, як інакше його маркують, Е102. Речовина було заборонена до використання в усіх країнах, проте, пізніше Євросоюз дозволив її застосування, але в мінімальній концентрації і з обов’язковим маркуванням продуктів.

Тартразин (Е102) в невеликій кількості може і не вплинути на організм абсолютно здорової дорослої людини, але для дитини він небезпечний: може спровокувати алергічну реакцію і різке погіршення стану у астматиків та схильних до появи кропив’янки та набряку Квінке. У великій кількості речовина може викликати головний біль, порушення сну, збудження нервової системи.

Жовтий хіноліновий, Е104. Ця речовина заборонена в окремих країнах, зокрема США, Японії, Австралії. Може спровокувати викид гістаміну, особливо у дітей схильних до алергії, один з фактів синдрому гіперактивності у дітей. Якщо дитина страждає на астму, може викликати напад.

Сонячний захід, Е110 – не є забороненим. Утім, цей барвник, який надає оранжево-жовтий колір, може викликати не тільки алергічний напад, але і блювоту, спазми шлунку у дитини. Доведено також вплив барвника на нирки.
Червоний колір
Цитрусовий червоний, Е121, забарвлює від яскраво-оранжевого до червоного. У харчовій промисловості заборонений, бо доведено його зв’язок з онкологією.

Азорубін, Е122, вважається відносно безпечною речовиною при невеликій концентрації, він дозволений до застосування в Україні, в країнах Євросоюзу, США, Японії та інших. Однак, деякі дослідження показали, що азорубін в деяких випадках може викликати у астматиків важкий приступ задухи, стати причиною кропив’янки у дитини, інших проявів алергії. Не підходить при непереносимості антипіретиків (жарознижуючих препаратів), особливо аспірину.

Амарант або Е123, забарвлює в красивий насичений червоний колір. З приводу цього барвника йшла справжня війна в 60-ті роки між його противниками і комісарами з американської служби FDA. У результаті тривалих дебатів і безлічі проведених досліджень, в 1976 амарант заборонили для використання в харчовій промисловості як канцероген. Зараз цей червоний барвник неприпустимий в більшості країн, в тому числі в Україні.

Червоний чарівний, Е129. Красива назва зовсім не означає, що цей барвник геть зовсім нешкідливий. Він дозволений в більшості країн, в тому числі США і Україні, та низка досліджень свідчить про зв’язок вживання продуктів, що містять добавку Е129 і СДУГ у дітей. Звичайно, він не є основною причиною проблеми, але одним з факторів, від якого легко відмовитися. У алергіків і астматиків може спровокувати приступ, у великій кількості впливає на роботу нирок і печінки. Виготовляється з кам’яновугільної смоли.0e7fb4d8184aec2377cbfbd68057886b