Чому 11 червня, у “нещасливий” день, не можна стрибати, треба сидіти вдома і забути про роботу

Чому 11 червня, у “нещасливий” день, не можна стрибати, треба сидіти вдома і забути про роботу

Червень 11, 2018 0 By admin

У цей день вшановується пам’ять священномучениці Феодосії, діви Тірської. Саме 11 червня за новим стилем мощі Феодосії були перенесені до Венеції. А ось день її кончини церква відзначає 16 квітня. Відомо, що 17-річна Федосія не побажала приносити жертву ідолам, в результаті чого була страчена.

У народі святу називали Колосяниця і Гречишниця, оскільки в цей час починає колоситися хліб і сіють гречку. З давніх часів день Феодосії вважається нещасливим днем: “День святої Феодосії вартий один усіх понеділків”. Багато хто навіть намагався не виходити на вулицю без особливої потреби. Роботу в полі та городі також воліли відкласти до наступного дня. Про жита говорили: “Два тижні зелениться, два тижні колоситься, два тижні відцвітає, два тижні наливає, два тижні підсихає”.

У минулі часи в цей день спостерігали за горобцями: якщо вони веселі, рухливі, забіякуваті – на хорошу погоду.

Прийнято було саме з Феодосії починати годувати худобу хлібними бубликами – вірили, що в цьому випадку вона буде добре плодитися, а сам приплід буде здоровим.

Дітям 11 червня забороняли стрибати. Говорили, що зараз земля важка, і якщо скакати по ній, це призведе до нещастя. Вважалося, що зараз наливаються колосся і тому землі стає так важко. 11 червня потрібно було співати пісні: “Сонце, сонце, блисни в віконце, дай вівсу зростання, щоб до неба доріс”. Таким чином, залучали хороший урожай.

Народні прикмети на 11 червня:

Якщо багато жита з’явилося, значить, грибів багато збереш

Можна було 11 червня ворожити про ціну хліба з жита. Так, якщо воно цвіте у нижній частині – прикмета того, що хліб буде коштувати дешево. Якщо з середини чи з верху – то відповідно ціна буде звичайною або високою. Виходячи з цього планували продаж зерна, запаси і т. д.

Не можна полотна білити, коли жито зацвіло

На Федосью селяни вирушали в поле та оглядали сходи. Якщо хліба 11 червня зійшли – це вважалося нормальним. Великою радістю був налив колосся. А ось, якщо сходи були поганими, багатого врожаю чекати не доводилося.

Джерело