Чому на провідну неділю українці несуть паски та їжу на цвинтар: пояснення священика

Чому на провідну неділю українці несуть паски та їжу на цвинтар: пояснення священика

Квітень 15, 2018 0 By admin

Наступну неділю після Великодня християни східного обряду відзначають провідну неділю, або ж Радницю, коли на цвинтарі поминають померлих родичів. Цей день припадає на першу неділю після Великодня.

За українським звичаями, в цей день на могили родичів приносять їжу, зазвичай паску. За словами священика Олеся Августа Чумакова, така традиція не має нічого спільного з поганськими звичаями.

Ми не несемо на цвинтар освячений пасхальний хліб і освячену їжу – бо вже досить днів пройшло і вона може бути неїстівною. Ми несемо на цвинтар декілька пасок, що лишилися неосвяченими і які не з’їлося в декаду Пасхи. Чому? Бо це милостиня найбіднішим в пам’ять про наших померлих. Бездомні люди мешкали в цвинтарних склепах – згадайте повість Короленка “Діти підземелля”. Так само ще на моїй пам’яті, та й сьогодні так само, безліч вуличників радо носяться між могилами на цвинтарі в день Родониці і збирають паски. Просто по радянщині і голодоморі люди забули, що, якщо пасочку береш з могили, то зобов’язаний перед Богом помолитися за того, хто тут спочиває. Ну, то треба припоминати недолугим злиденним: помоліться, будь ласка, за тих, що тут поховані,
– зазначив священик.

Також їжу беруть на цвинтар задля того, щоб підкріпитися самим. Адже інколи людин проводили на могилах родичів цілий день.

При цьому священик наголошує, що алкоголь ніколи не брали з собою на цвинтар.

“Алкоголь на цвинтарних зустрічах з’явився саме в радянський час і є однозначною ознакою комунячості і нехтування воскресінням Христовим”, – наголосив отець Олесь Август Чумаков.

Проводи, також Гробки, Діди, Красна гірка, Могилки, Поминальні дні, Поминки, Провідки, Провідна неділя, Проводки, Радовниця, Радуниця – другий тиждень після Великодня, який в українській традиції є поминальним за померлими родичами.

Джерело