Чудо-рецепт від легендарного педіатра, який врятував мільйони життів

Чудо-рецепт від легендарного педіатра, який врятував мільйони життів

Серпень 10, 2018 0 By admin

Сучасна медицина може творити дива за допомогою технологій, але ще 100 років тому лікарям доводилося набагато складніше. Вони придумували найнезвичайніші способи лікування тих чи інших хвороб. Таким винахідником виявився педіатр зі Словенії, який звичайним морквяним супом рятував життя дітей.

У минулому столітті багато дітей просто не доживали до свого повноліття. Це було пов’язано з хворобами, від яких не було ліків і порятунку. Але серед світил медицини все ж перебували лікарі, здатні все змінити. Педіатр зі Словенії, Ернст Моро зміг знайти спосіб скоротити дитячу смертність.

Незвичайні ліки

Доктор медицини 1908 року зробив революційне відкриття, пояснення якому знайшли тільки зараз. У ті роки багато дітей вмирали від діареї. Моро створив елементарний рецепт, завдяки якому вдалося скоротити смертність вдвічі. Ліками виявився звичайний морквяний суп. Півкіло моркви потрібно пюрировать, залити літром води, приправити трьома грамами солі і тушкувати до загального обсягу в один літр.

Тільки в 2002 році стало зрозуміло, що кислі олігосахариди в цьому супі, які потрапляють у розчин з моркви, заважають бактеріям прикріплюватися до слизової оболонки кишечника. Інше дослідження показало, що завдяки цим властивостям суп лікує навіть діарею, викликану бактеріями, стійкими до антибіотиків.

Інші досягнення доктора Моро

Саме Моро придумав “молоко Моро” для штучного вигодовування (вершки-борошно-масло-цукор). Також Моро відкрив лактобактерії, які містяться в кисломолочних продуктах і показав їх користь. А ще досліджував рефлекс, який присутній у дитини в перші місяці життя: якщо видати близько голови малюка різкий звук, то він спочатку розкине руки, розчепіривши пальці, а потім зведе руки разом, стиснувши їх. Якщо рефлексу немає — це ознака пошкодження або пригнічення центральної нервової системи. При відсутності рефлексу можна було діагностувати дитячий церебральний параліч.

Прикро, але за всі свої досягнення і відкриття в області медицини, педіатр Моро так і не отримав жодної премії. Скромний доктор залишився в історії, як людина, що рятує життя дітей з допомогою морквяного супу.

Джерело