Де в мистецтві стирчить вухо Ван Гога

Де в мистецтві стирчить вухо Ван Гога

Липень 27, 2016 0 By admin

За офіційною версією, художник намагався звести рахунки з життям, але дещо промазав, через що промучився з пораненням ще півтора дні, зрештою ж впав у кому і помер на руках у брата Тео. 

З цією історією сперечається величезна кількість мистецтвознавців – так, за іншими даними, митця вбили під час прогулянки у полі. Причому зовсім не через ненависть, просто приятелі художника не вміли поводитися зі зброєю. 

І хоча суперечка триває досі, це не єдина таємнича  історія в житті митця.

Навіть ті, хто не надто цікавиться творчістю нідерландця напевне знають Ван Гога як художника, що наважився добровільно відрізати собі вухо. 

Цей драматичний епізод обговорює значно більше людей, ніж, власне, його загибель. 

Відомо, що в ту ніч у гостях у Ван Гога був Поль Гоген – митці якраз хотіли обговорити ідею відкриття майстерні живопису. Втім, нормально поговорити не вдалося – між митцями спалахнула сварка.  Зранку Ван Гог був уже з відрізаним вухом, а трохи пізніше його забрали в психіатричну лікарню, де діагностували тяжкий напад епілепсії. 

За офіційною версією, в процесі сусперечки Ван Гог накинувся на гостя з лезом, а зранку вирішив трохи покромсати себе в пориві каяття. Втім, дослідники Ганс Кауфман і Рита Вільдеганс вважають, що вухо бідоласі Вінсента відрізав… Гоген. Причому, у вельми підступний манер – коли Ван Гог мирно спав у себе в кімнаті. 

Ще один дослідник Мартін Бейлі стверджує, що із трофеєм-вухом Ван Гог прямо серед ночі вирушив мандрувати містом. А зайшовши до публічного дому, подарував нещасний орган швейцару в якості оригінального сувеніру.

Як би не було, історія продовжує вражати. І… надихати. Вухо Ван Гога залишило жирний слід. І не тільки кривавий, але й мистецький. 

Depo.ua пропонує переглянути роботи, в яких фігурує історія з вухом. 

Вухо Ван Гога у мистецтві - фото 1
Вухо Ван Гога у мистецтві - фото 2

Для початку сам Ван Гог намалював кілька автопортретів.

Вухо Ван Гога у мистецтві - фото 3

Американська художниця Даймута Штребе реконструювала легендарний орган і презентувала роботу на виставці. Щоб вухо було саме Ван Гогове, взяла зразки ДНК-матеріалу у його нащадків. 

А ще, вухо митця знайшло себе у рекламі. 

Вухо Ван Гога у мистецтві - фото 4

Так, рекламне агенство BBDO/Guerrero Ortega переконувало, що їхні креативщики зуміють “достукатися” навіть для тих, хто залишився без вух. 

Вухо Ван Гога у мистецтві - фото 5

А так рекламували ліки від психічних захворювань. Мовляв, якби у Ван Гога був такий препарат, то і вухо було б цілим. 

Вухо Ван Гога у мистецтві - фото 6

За допомогою відрізаного вуха працівники перукарні у Нідерландах, де проходили практику студенти, гостям натякала, що повністю покладатися на юних майстрів – все ж ризиковано. Адже за браком досвіду ті можуть відтяти не лише локони. 

Драматичному періоду в житті художника присвячена британська драма “Жовтий будинок”.

А іспанська група під назвою “Вухо Ван Гога” є доволі популярною в Європі і вже продала 8 млн платівок.