День Петра і Февронії 8 липня: чого категорично не можна робити

День Петра і Февронії 8 липня: чого категорично не можна робити

Липень 8, 2018 0 By admin

Щороку 8 липня за церковним календарем відзначається День пам’яті благовірного князя Петра і княгині Февронії, Муромських чудотворців. У народі цих двох святих вважають покровителями сім’ї та шлюбу.

Традиції на День Петра і Февронії

Зазвичай у цей день християни проводять богослужіння в церквах. У свою чергу подружжя моляться святим Петру і Февронії про сімейне благополуччя, що вступають у шлюб просять благословення. Також віруючі здійснюють паломництво у Свято-Троїцький жіночий монастир в Муромі, де зберігаються мощі святих Петра і Февронії.

Відзначається, що багато закоханих пар укладають шлюби або влаштовують заручин саме сьогодні. Наші предки вірили, що такі сім’ї завжди будуть жити щасливо. Закохані і незаміжні дівчата знають, що 8 липня на землі панують магічні сили. Так, на Петра і Февронію прийнято ворожити на суджених і робити любовні привороти.

Також ходили прикмети про погоду і сіножаття, яке починалося як раз у цей час. У народі знали: якщо свині і миші починають їсти сіно — покіс буде худий; про це ж свідчило достаток кашки на луках.

Ще в цей день спостерігали за розсадою: якщо вона добре п’є поливання — дні сінокосу будуть сухими, якщо ж не вбирає воду — вологими. З Петра і Февронії чекали ще сорок спекотних днів. «Після Івана не треба жупана», — говорили люди.

Чого категорично не можна їсти в День Петра і Февронії

Під час свята у православних християн триває Петрів піст. Прийнято вважати, що якщо він випадає на вівторок, четвер, суботу або неділю, то церква в цей день дозволяє вживати в їжу рибу, на понеділок – гарячу їжу без олії, на середу або п’ятницю – неварену їжу рослинного походження (сухі пайки, наприклад).

Чого категорично не можна робити в День Петра і Февронії

Варто уточнити, що на Петра і Февронію забороняється здійснювати ритуали чорної магії. У той же час величезну користь можуть принести молитви і походи в храми з чистими намірами.

Крім того, в цей день суворо заборонено проводити обряд вінчання, оскільки дата припадає на Петрів піст.

Джерело