Для тіла та від нечисті: українцям розповіли про цілющу силу чистотілу

Для тіла та від нечисті: українцям розповіли про цілющу силу чистотілу

Травень 13, 2019 0 By admin

Чистотіл, або як його ще в народі називають: ластовинне зілля, гладушник, зеленомозель,  прозорник, бородавочник, жовтомолочник, чистоплід, чистуха вважають природними ліками від усіх хвороб. Саме зараз розпочався сезон цвітіння цієї рослини і саме час її збирати та готувати з неї ліки.

Чистотіл з родини макових. Цей широко розповсюджений бур’ян, якщо його зірвати, виділяє жовто-помаранчевий сік, тому його ще називають жовтосік. Цвіте практично все літо, тому його легко розпізнати за характерними квітами.  

Як заготовляти рослину

Висушити рослину дуже просто. Потрібно вирвати цілу рослину і підвісити на горищі або розстелити на папері. Але сушити швидко, бо почорніє і втратить цінність, як лікувальний засіб.

Що робити з соком?

Соку найбільше в коренях та вузлах стебла.

Вивчення хімічного складу чистотілу показало, що всі його частини мають алкалоїди (органічні азотовмісні речовини, які діють на центральну нервову систему), органічні кислоти (хелідогову, яблучну, лимонну, янтарну), ефірну олію, каротин, вітамін С і фітонциди.

Здавна соком чистотіла виводили бородавки, плями на шкірі, лишаї.

Дуже підступну хворобу – герпес, його ще називають пузирчастий лишай, можна лікувати також соком чистотілу, змазуючи двічі на день вражені місця. Слід нанести сік на уражене місце, а після висихання повторити. Друга доза проникає в більш глибокі шари шкіри.

А для лікування таких недуг, як хворобах печінки, селезінки, гастриті, грипі, коклюші використовують настоянку. 

Чистотілу піддаються мозолі, псоріаз, туберкульоз шкіри, поліпи (прямої кишки, гортані, сечового міхура).

Також відвар з чистотілу для ван буде корисним при хворобах шкіри, гнійних ранах, виразках. А рани, що довго не загоюються, присипають порошком з висушених листків, або прикладають подрібнені свіжі.

Чистотіл вважається глистогінним засобом, звідси ще одна назва – глисник.  

Соком чистотілу лікують вугрі, прищі, аденоїди, гланди, гайморові, лобні пазухи, опіки. Болять ясна? Змажте їх соком чистотілу і біль відступить.

Як зробити настій з чистотілу

Для вживання всередину роблять настої з розрахунку 15-20г сухої рослини на склянку кип;ятку, настоюють 2 години; пити по третині склянки при хворобах печінки, жовчного міхура, особливо при жовтяниці і жовчних каменях. Такий же настій вважають болезаспокійливим засобом при судорогах, болях у грудях, при задишці, болісному кашлі, простуді… пити по кілька ковтків, але не більше за склянку на добу. Є рекомендації напару  чистотілу при болях у шлунку, запорах, захворюваннях селезінки і навіть від ревматизму.

Випивати більше за склянку на добу може бути небезпечним, бо при завищеній дозі втрачається чутливість, паралічні прояви. 

Однак, слід і пам’ятати, що чистотіл – рослина отруйна і зловживати нею не слід!

Джерело