Хто схильний до емоційного вигорання на роботі

Хто схильний до емоційного вигорання на роботі

Червень 5, 2018 0 By admin

Жінки більш схильні до емоційного вигоряння на роботі, ніж чоловіки.

Канадські вчені проводили дослідження протягом 4 років. У ньому взяли участь 2 тис. осіб різних професій, пише nv.ua.

Науковці з університету Монреалю аналізували рівень вигоряння піддослідних і ефективність їхньої роботи. Виявилося, що панянки більш схильні до емоційного вигоряння. Вони мають менше шансів стати керівниками і повільніше йдуть кар’єрними сходами. Тому жінки відчувають розчарування і втому.

“Багато жінок мають низький рівень повноважень, незважаючи на характер їхньої роботи і професійні навички. Тому в них менше можливостей, відсутність права самостійно ухвалювати рішення і низьке ефективне використання професійних навичок. Те, що чоловікові легше отримати керівну посаду, змушує жінок відчувати емоційне вигорання”, – каже автор дослідження, професор Ненсі Бюргард.

Часто жінки мають низьку самооцінку, мало мотивації, їм складно поєднувати роботу і сім’ю. Саме тому відбувається емоційне вигоряння. Його симптоми – головні болі, апатія, відчуття безпорадності, болі в грудях і спині.

“Багато жінок використовували хатню роботу як стратегію, що дозволяє знизити симптоми емоційного вигорання. Так вони “випускали пар”. У короткостроковій перспективі такий захисний механізм може бути корисним для психоемоційного стану жінки. Виконуючи хатню роботу, вони відразу бачать результат своєї праці. Однак в довгостроковій перспективі ця стратегія може стати пасткою і призвести до втрачених можливостей у просуванні кар’єрними сходами”, – каже Бюргард.