Цього дня народився Франц Шуберт

Цього дня народився Франц Шуберт

Січень 31, 2016 0 By admin

Франц Шуберт народився в сім’ї багатодітного шкільного вчителя. Він з’явився на світ 31 січня 1797 року і був четвертим сином у своїх батьків. Сім’я проживала у Відні, де хлопчик займався співами у придворній капелі. Але вже до 12 років він став автором 250 власних композицій.

У 20-х роках 19 століття Франца Шуберта знав уже весь Відень. Багато музикантів виконували його оригінальні й мелодійні твори. Але йому не довелося насолодитися сповна своєю славою й визнанням, оскільки в 1828 році він помер, захворівши на черевний тиф. Останній концерт композитора відбувся незадовго до його смерті. Тоді на сцені твори Шуберта виконували найвидатніші музиканти країни.

Музиканта поховали недалеко від могили Бетховена — композитора, якого сам Шуберт просто обожнював. У своєму передсмертному бажанні він попросив, щоб його відправили в останній шлях там, де лежить великий класик.

За своє життя Франц Шуберт написав 9 симфоній, композиції камерної музики, сонати й близько 600 пісень. Він поклав на музику вірші Гете, Шиллера, Шекспіра та інших видатних поетів. Наші сучасники називають найбільш вдалими творами композитора «Незакінчену симфонію» й «Велику симфонію C-dur».Франц-Шуберт