Народні прикмети на 12 вересня – День Благовірного князя Олександра Невського

Народні прикмети на 12 вересня – День Благовірного князя Олександра Невського

Вересень 12, 2017 0 By admin

Селяни намагалися 12 вересня накрити багатий стіл і влаштувати бенкет.

У церкві 12 вересня вшановується пам’ять Олександра Невського – день перенесення його мощей. Олександра Невського вважали заступником руської землі, і в пам’яті нащадків назавжди залишаться битви, в яких він здобув перемогу – Невська битва та льодове побоїще. Всі ці події відбувалися в XV столітті, але сама історія цього свята починається з XVII століття, коли Петро Перший вирішив укласти перемир’я зі шведами, і на честь цієї події звелів перевезти мощі князя Олександра з Володимира у Санкт-Петербург, який був відбудований зовсім недавно. Петро вважав, що ця реліквія буде захищати нову столицю від ворогів у майбутньому. В 1723 році мощі Олександра були привезені з Володимира і цілий рік зберігалися на території Шліссельбурґа до тих пір, поки не знайшли свій притулок в Олександро-Невській Лаврі, де зберігалися в Троїцькому соборі.

У 1753 році імператриця Єлизавета вирішила спорудити срібну раку для зберігання мощей. Крім того, з цієї пори щорічно 12 вересня проводився хресний хід. У 1790 році мощі Олександра перенесли в Троїцьку церкву в присутності самої Катерини Другої. 

Селяни прозвали Олександра Ситником з тієї причини, що в цей день – 12 вересня – було прийнято накривати багаті столи, кликати гостей і влаштовувати пишні бенкети. Як правило, обов’язково готували ячмінну кашу на молоці, а також подавали на стіл хліб, випечений із зерна нового врожаю. Робили спеціальний обряд, який, згідно з прикметами, гарантував родючий рік. Для цього завивали в одну косу ячмінні стебла разом з лляними і вівсяними.

Народні прикмети на 12 вересня

  1. Якщо птахи 12 вересня кружляють високо і не хочуть відлітати, то осінь буде теплою, сухою і тривалої
  2. Теплий і ясний вечір 12 вересня віщує, за прикметами, добрий урожай у наступному році
  3. Зорепад 12 вересня – наступного року можливий неврожай