Найцікавіші українські великодні прикмети та традиції

Найцікавіші українські великодні прикмети та традиції

Квітень 30, 2016 0 By admin

Для всіх українських християн, і католиків, і православних, Великдень – найбільше свято року. Адже, згідно з українськими повір’ями, поки щовесни в найбільш урочисту ніч дзвонять дзвони в церквах, поки люди вітають один одного щасливим “Христос воскрес!”, до тих пір в світі будуть панувати добро і любов і кінець світу не настане.

Щоб відчути великодній настрій, не обов’язково бути глибоко релігійною людиною. Адже це свято стосується головних цінностей кожної людини: любові, добра, прощення і перемоги життя над смертю. А ще це добра традиція збиратися за багатим столом всією сім’єю і відвідувати родичів із гостинцями.

Свято Великодня починається в суботу. Спати у великодню ніч не прийнято. Віруючі збираються в церкві на вечірню службу, а ті, хто залишився вдома, запалюють свічку і ставлять її на підвіконні як знак того, що вони разом з усім світом чекають щасливої ​​звістки про воскресіння Христа. Вечірня служба переростає в нічну та ранкову в році. О 12 годині ночі священики змінюють одяг на святковий і оголошують: “Христос воскрес!” Після урочистої служби та прославлення Христа священик освячує все, що миряни принесли в своїх великодніх кошиках.

Після служби радісні люди розходяться по домівках, щоб всією сім’єю зібратися за святковим столом і розговітися після довгого 48-денного посту. Починається великодній сніданок з яйця. Кожен член сім’ї повинен з’їсти освячене яйце з сіллю. Потім приходить черга паски, знову кожен з’їдає по шматочку. І вже після цього всі приймаються за м’ясні і рибні делікатеси. Дорослі також п’ють червоне вино або домашні настоянки.
Існує прикмета: коли розговівся, вийди на вулицю і уважно придивись: що перше кинеться тобі в очі, про те і думай як про свою справу. Прибуток і успіх гарантовано.

У перший день Великодня прийнято відпочивати, спілкуватися з найріднішими, читати. Дуже добре в цей день гуляти на вулиці. З давніх часів діти на Великдень влаштовували велике гуляння з катанням на гойдалках. Обов’язково одна умова – радіти і не тримати в серці зла.

Також у великодні дні гріхом вважається зустріти людину і не привітати її словами “Христос воскрес!”

І звичайно, в ці дні згадують тих, хто пішов у інший світ, згадують добрими словами та просять вибачення.

У великодній понеділок прийнято ходити в гості до хрещених і родичів: бабусь і дідусів, братів і сестер, дядьків і тіток. Вирушаючи відвідати близьких, потрібно взяти з собою паску і крашанки – це традиційні гостинці. І взагалі, вирушаючи в великодні дні до когось у гості, слід брати з собою пасочку і фарбовані яйця.

Є прикмета: той, хто спробує дев’ять пасок від різних господинь, весь рік буде щасливим і везучим.

Святкування Великодня в Україні пов’язане з безліччю народних традицій і прикмет:

– Хто з сусідів найпершим повернеться з великодньої служби, той буде найщасливішим.

– Якщо хочеш бути красивою, в пасхальний ранок, після розговіння, налий у миску води, в неї поклади освячену крашанку, покатай по мисці, а потім умийся цією водою і покатай крашанку по обличчю. Це принесе красу, позбавлення від шкірних хвороб.

– А якщо бажаєш собі багатства, поклади в воду до яйця золоті й срібні прикраси, а також монети.

– Також катають яєчко по обличчях дітей – вважається, що це вбереже їх від пристріту.

– Якщо незаміжня дівчина дуже хоче заміж, їй під час відкриття святкової служби о 00.00 ночі потрібно тихенько прошепотіти: “Воскресіння Христове! Подаруй мені нареченого холостого!”

– З давніх-давен прийнято на Великдень виходити з дому з яйцем і, зустрічаючись зі знайомими, битися крашанками. Чия після удару залишиться цілою, той весь рік буде здоровим і щасливим.

– У день Великодня не можна займатися ніякою домашньою роботою, інакше щастя піде з дому. Виняток – догляд за дітьми та тваринами.

– І головне вірування: на Великдень Бог чує всі наші молитви і допомагає здійснювати бажання! Тому варто стоячи в церкві молитися та просити виконання своїх бажань. 

http://www.ednist.info/