Прості правила: як побороти вигоряння в житті і на роботі

Прості правила: як побороти вигоряння в житті і на роботі

Серпень 10, 2018 0 By admin

У дослідженнях вигорання визначається так: цинізм + відчуження + втома. Як уникнути вигоряння? Для цього потрібно підвищити самоефективність – віру в свої дії і здатність досягти успіху.

Як впоратися з вигорянням, якщо запобігти йому не вдалося?

Блогер Кунал Шандилья (Kunal Shandilya) радить вправи для поліпшення самоефективності.

Темп нарощуйте поступово 

При вигорянні не вийде відразу написати довгу статтю або створити новий продукт. Починайте з малого. Невеликі перемоги будуть поступово зміцнювати вас. Використовуйте отриманий приплив впевненості, щоб домагатися успіху у великих завданнях. З часом ви повернетеся до нормального рівня ефективності.

Використовуйте візуалізацію і самонавіювання

В основі самонавіювання лежить зміна підсвідомих переконань. Для цього потрібно знову і знову повторювати позитивні установки. Причому у них повинно бути емоційне підкріплення. Наприклад, щоранку кілька разів говоріть собі: «У мене висока самоефективність. Іноді я вигоряю, але потім відновлююся і досягаю успіху».

Станьте прикладом для інших

Ви надихнете оточуючих своїм прикладом, коли зміцните віру в свої сили. Нагадуйте собі про це. Їх емоційний підйом і підвищена працездатність надихнуть вас у відповідь. Вийде замкнене коло, корисне для всіх.

Навчіться справлятися з тривогою

Для багатьох тривожність — один з основних факторів, що знижують самоефективність. Щоб впоратися з нею, дотримуйтесь такого плану. Помітивши у себе хвилювання, зробіть паузу. Виявіть тривожні думки. Оцініть, наскільки вони обгрунтовані. Найчастіше причина занепокоєння у надуманих страхах. Якщо у вас серйозніші проблеми з тривожністю, зверніться до фахівця.

Висновки

Регулярне повторення цих вправ допоможе уникнути вигоряння. Але бувають ситуації, коли ви все одно ризикуєте перегоріти, наприклад, якщо сильно втомлюєтеся. Тому завжди давайте собі відпочинок, це корисно для здоров’я в цілому. Як тільки помітите, що самоефективність йде на спад: з’являються цинічні думки про роботу і відчуженість, відразу ж виконайте курс цих вправ.

Джерело