Раптовий головний біль сигналізує про інсульт, регулярний — про пухлину

Раптовий головний біль сигналізує про інсульт, регулярний — про пухлину

Грудень 14, 2017 0 By admin

Раніше рідко скаржилася на головний біль. Останнім часом голова, немов баняк. Болить ледь не через день. А оце цілий тиждень у голові відчуття напруги й ніби якогось стиснення, — розповідає киянка Наталія Бойко, 43 роки.

— Кажу чоловікові, а він: “У мене теж голова болить”. Подрузі — і вона те саме. Це вони мені так відказують, чи й справді у всіх голови болять?

— Порушення тонусу судин мозку — найголовніша причина головного болю, — каже столичний терапевт 39-річна Оксана Зінченко. — Серцево-судинні захворювання, збої в гормональному фоні, зловживання алкоголем і ліками — все це може спричиняти головний біль. Він виникає через різке звуження чи розширення судин, зміни тиску рідин у мозку, спазми тканин. Про це пише Gazeta.ua.

На самопочутті позначаються недосипання, стреси, перевантаження організму.

— Одна пацієнтка постійно скаржилася на головний біль. Виявилося, вона раніше палила. Покинула кілька років тому. Проте судини розтяглися, мов гумові камери.

Голова може розболітися через нестачу кисню, коли в приміщенні душно. Не нехтуйте прогулянкою на свіжому повітрі. Кровообіг мозку сповільнюється через зневоднення та нестачу глюкози. Тому біль може минути від великої теплої чашки трав’яного чаю з медом.

— Також на біохімічні процеси в мозку впливає спадковість. Будьте обачні. Раптовий і сильний головний біль може супроводжувати інсульт. А регулярний та інтенсивний — пухлини головного мозку.

Якщо довго не минає — звертайтеся до невролога.

Фізичні вправи виробляють речовини-енергетики

— Листопад і грудень — найважчий період для організму. Це найтемніша пора року. Тому нестача сил, депресія, головний біль є частими її супутниками, — каже лікар-санолог (допомагає розуміти свій організм, допомагає зміцнити здоров’я. — ГПУ) Роман Назаренко, 49 років, із Києва. — Через нестачу сонячного проміння зменшується доза мелатоніна — гормона, що поліпшує настрій, регулює емоції.

Лікар радить регулярно займатися спортом. Фізичні вправи сприяють виробленню речовин, що заряджають енергією.