Що не можна їсти при застуді

Що не можна їсти при застуді

Грудень 15, 2017 0 By admin
Мало кому відомо про дієти при ГРЗ. Проте, існує чималий список продуктів, вживання яких при застуді небажано.

Табу на рясне харчування

Як відомо, годувати хворого, все одно, що годувати хворобу.

Звичайно ж, це зовсім не означає, що при застуді і грипі потрібно голодувати. Просто необхідно зменшити порції, і вставати з-за столу з відчуттям легкості і невеликого голоду.

Гарячі напої

Напевно ми багатьох здивуємо тим фактом, що гарячі напої під час застуди небажані! Так, так, все саме так. Окріп подразнює слизову оболонку носоглотки, і ви можете обпекти горло.

Під час застуди та грипу рекомендується випивати багато рідини. Пийте напої теплими або злегка гарячими – комфортними для вашого горла і стравоходу.

Лимон і інші цитрусові

І ось ще одне «гучне» спростування! Виявляється, вживання лимонів та інших цитрусових фруктів під час застуди та грипу небажано. Так, в них велика кількість вітаміну С, але в цих фруктах також багато кислот, а віруси і бактерії непогано себе почувають в кислому середовищі. Ось чому при застуді рекомендують пити мінеральну лужну воду.

Мед

Ні, не бійтеся … Мед – це відмінний засіб при застуді і кашлі. У ньому міститься багато вітамінів та інших біологічно активних речовин, що сприяють зміцненню організма і швидкому одужанню. Але, тут є одна важлива умова: ні в якому разі не кладіть мед в гарячу воду (чай і інші напої).

Солодощі

Лікарі-дієтологи радять зовсім виключити солодощі зі свого раціону харчування, тим більше під час хвороби. Вся справа в тому, що солодощі – це висококалорійне харчування, що дає на організм певне навантаження. Але, крім цього, солодощі також пригнічують активність імунної системи.

Крім того, при вживанні солодощів, цукор частково осідає на стінках горла і ротової порожнини, що тільки сприяє розмноженню патогенних бактерій, посилюючи запальні процеси в носоглотці.

Кава і алкоголь

Під час хвороби каву і алкоголь потрібно виключити, оскільки вони сприяють зневодненню організму, що неприпустимо при гострих респіраторних вірусних інфекціях. Навіть невелика кількість спиртного під час хвороби не рекомендується.

Що провокує кашель?

При кашлі лікарі рекомендують утриматися від вживання грубих каш, сухарів (тостів), жорсткого м’яса, а також виробів з пісочного тіста, пудри і какао-порошку.

Жорстка їжа і сухарі дратують слизову оболонку носоглотки, і навіть можуть залишати невеликі подряпини, що тільки погіршує стан хворого. А какао-порошок, пудра і дрібні крихти здатні викликати напад сильного кашлю. Тому краще від такої їжі утриматися.