Собаки нюхом чують рак, з точністю до 97%: відкриття вчених, яке допоможе врятувати сотні мільйонів

Собаки нюхом чують рак, з точністю до 97%: відкриття вчених, яке допоможе врятувати сотні мільйонів

Квітень 17, 2019 0 By admin

Американські вчені провели дослідження присвячене здібності собак нюхом чуте страшне смертельне захворювання. Фахівці розповіли, що собаки можуть з великою точністю “діагностувати” рак легенів. Так, за результатами дослідження вони не помиляються у 97% випадках. 

Про це стало відомо завдяки повідомленням американських наукових видань. 

Нюх собаки з нюхом людини не варто навіть порівнювати, собаки відчувають запахи в 10, а то і в 100 000 разів краще людей. Вони можуть виявити на нюх не тільки наркотики, або вибухівку, але і захворювання на рак.

Під час нового американського дослідження три собаки породи бігль правильно ідентифікували 96,7% наданих зразків крові хворих на рак легень. В контрольних експериментах з кров’ю людей без захворювання тварини правильно виявили 97,5% зразків. Тільки четвертий собака з групи на прізвисько Снаглз взагалі не захотів брати участь в експериментах. 

Дослідження проводила провідна вчений дослідницької компанії BioScentDx Хізер Джункейра. Вона сама вражена результатами, які показали собаки.

“Наша робота відкриває шлях для двох потенційних напрямів досліджень, які можуть допомогти знайти нові методи діагностики раку”, – зазначає дослідниця.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вчені вважають, що по всьому світу необхідно створити спеціальні підрозділи, які контролюватимуть рівень забруднення повітря в містах. Після визначення найзанедбаніших районів необхідно буде вжити заходів щодо поліпшення ситуації. 

До таких висновків вони прийшли після досліджень, які показали, що забруднення повітря підвищує рівень злочинності і впливає на проблеми з психікою. Крім того, вдалося з’ясувати, що в забруднених районах відзначається нища успішність дітей в школі.

Джерело