27 серпня – день народження Джамали

27 серпня – день народження Джамали

Серпень 27, 2016 0 By admin

Джамала народилася 27 серпня 1983 року в киргизькому місті Ош у сім’ї кримського татарина і вірменки. В кінці 80-х років родина співачки повернулася до Криму й оселилася у селі Малоріченське під Алуштою.

Оскільки мати співачки була викладачем у музичній школі, а батько за освітою диригент, займатися музикою Джамала почала вже в ранньому дитинстві: брала участь у різних дитячих вокальних конкурсах, вчилася в музичній школі Алушти та Сімферопольському музичному училищі. Вищу освіту здобула у столичній Національній музичній академії, яку закінчила з червоним дипломом.

Справжнє ім’я артистки – Сусанна Джамаладінова. Псевдонім Джамала був створений для участі у Міжнародному конкурсі молодих виконавців Нова хвиля, що проходив у Юрмалі влітку 2009 року. Цей конкурс приніс співачці широку популярність: незважаючи на свій «неформат», Джамала отримала гран-прі, поділивши перше місце з індонезійським виконавцем Санді Сондоро.

Після перемоги на Новій хвилі Джамала стала Відкриттям року за версією журналу Cosmopolitan, також співачка отримала премію ELLE Style Award у номінації Співачка року та премію Людина року в номінації Кумир українців.

У 2011 році Джамала вперше спробувала свої сили у національному відборі України на Євробачення. Тоді співачка представила композицію Smile. Проте перше місце присудили Міці Ньютон. Незважаючи на обурення громадськості про несправедливість вибору фіналіста та вимогу провести ще одне голосування, у повторному відборі Джамала відмовилася брати участь.

У своїй творчій кар’єрі Джамала пробувала себе не тільки як співачка, але і як акторка. Влітку 2009 року вона виконала головну партію в опері Моріса Равеля Іспанська година; у лютому 2010 року виступала в оперній постановці Василя Бархатова за мотивами Бондіани, де її талант відзначив знаменитий британський актор Джуд Лоу; восени 2014 року Джамала знялася у фільмі Поводир, де зіграла роль актриси та співачки Ольги Левицької.

У 2016 році Джамала заявила про участь у національному відбірковому турі на Євробачення та успішно його пройшла. На 61-му пісенному конкурсі Євробачення Джамала отримала перемогу, набравши 534 бали і завоювавши для України право проводити конкурс у 2017 році.

Дискографія Джамали налічує чотири студійних альбоми: For Every Heart (2011), All or Nothing (2013), Thank You (2014) і Подих (2015).

Співачка вільно говорить українською, кримськотатарською, російською та англійською мовами. Захоплюється йогою. Нині Джамала не заміжня.