14 грудня – день народження співачки Наталя Дзеньків (Lama)

14 грудня – день народження співачки Наталя Дзеньків (Lama)

Грудень 14, 2015 0 By admin

Наталя Ігорівна Дзеньків (Скубиш) народилася 14 грудня 1975 року в Івано-Франківську. вона є українською співачкою, пісняркою, вокалісткою гурту Lama. Відома також як Lama, оскільки на початку існування гурту вона була єдиним постійним його учасником.

Батьки Наталі – артисти Гуцульського ансамблю пісні й танцю (мати танцює, батько професійно співає та грає на цимбалах і барабанах) – часто брали доньку разом з собою на гастролі. Змалечку Наталя була на концертах, за кулісами і мріяла стати великою артисткою. Вертаючись з таких поїздок, у класі Наталя розповідала про те, що за кулісами бачила “живу” Аллу Пугачову, Філіпа Кіркорова. Однак однокласники не вірили їй, говорили, що це вигадки.

Мати хотіла, щоб донька пішла по її стопам – стала артисткою балету. Тому Наталю спершу віддали на балет, потім – на бальні танці. Але долю вирішив випадок: одного разу акомпаніаторка побачила, як Наталя награвала на фортепіано простеньку мелодію, і пояснила бабусі, що дитину краще віддати в музичну школу. І тоді почалося – музична школа, музичне училище – і все по класу фортепіано.

У 1990 році Наталя побувала в гостях у родичів в Німеччині, де концерт Bon Jovi справив на неї сильне враження. З першої хвилини концерту Наталя зрозуміла, що хоче співати (німецькі бабуся з дідусем подарували їй синтезатор і багато касет).

1993 року Наталя разом з одногрупницею вирішили створити гурт “Магія”. Наталя написала музику, а одногрупниця – слова. Так була написана перша пісня, на яку записали професійну фонограму. З цією піснею вони звернулися до ді-джея Віталія Телезина, який відразу запустив пісню в радіо ефірі.

Через деякий час вони записали альбом “Світло і тінь”, який мав шалений успіх, а гурт “Магія” став мало не найпопулярнішим на Західній Україні. Це тривало три роки, поки Віталія не запросили на роботу в Київ (на той час Наталя з ним була в громадянському шлюбі). Дівчина залишилась в Івано-Франківську, гастролювала з “Магією”, однак почала усвідомлювати безвихідь: працювали-працювали, а фінансової віддачі ніякої.

2000 року Наталя переїжджає до Віталія в Київ. Жили на ті гроші, що заробляв Віталік (він записував Земфіру, Іру Білик, продюсував “Океан Ельзи”), накопичували досвід. Наталя писала пісні “під ключ”, навчилася створювати тексти, поступово народжувалася музика.

Якось Наталі приснився тибетський монах, який повторював одне й те саме слово: “Лама, лама …”, вона прокинулась в холодному поту, оскільки незадовго до цього сама придумала назву групи – “Лама”. І 2005 року врешті-решт з’явилася пісня “Мені так треба”. Проект Lamaстартанув і одразу став проривом та відкриттям.

У перших кліпах Наталю презентували як співачку, але згодом знайшли хлопців, які вміють грати й гарно виглядають. І зараз вони не лише команда, гурт на сцені, вони в житті друзі.

Наприкінці жовтня 2006 року гурт випустив довгоочікуваний дебютний альбом “Мені так треба” (куди увійшло 12 композицій). Через тиждень після виходу альбому, було продано близько 20 тисяч екземплярів дисків.55eb951bad_121327

А 2007 року на церемонії MTV Europe Music Awards, що проходила в Мюнхені, Lama отримала премію Best Ukrainian Act. У травні 2008 року виходить другий альбом “Світло і Тінь”, а пісня “Знаєш як болить” стала саундтреком до успішного українського-американського фільму “Сафо”. 4 грудня 2008 року ім’ям Наталі Дзеньків названа зірка в сузір’ї Великого Воза.

Наталя вважає, що найкращий відпочинок – в горах. Вона від природи має гостру інтуїцію, відчуває і людей, і події. Дуже любить хатню роботу (обожнює мити посуд – це дуже заспокоює), ходити на базар. Надає перевагу гуцульській естетиці. В музиці поєднує гуцульські, слов’янські, європейські, східні мотиви.

Цікаво, що під час зустрічі з нинішнім громадянським чоловіком Наталя була одружена. Однак Віталій підкорив серце красуні, і з тих пір вони разом. Пара офіційно ще не оформила стосунки, однак уже подумують про одруження.