Страсна п’ятниця: прикмети й заборони

Страсна п’ятниця: прикмети й заборони

Квітень 29, 2016 0 By admin

Страсна п’ятниця – один із найсуворіших днів тижня і всього Великого посту. У християн це найсумніший день року – день, коли було розіп’ято Ісуса Христа. Існує багато звичаїв, прикмет і заборон цього дня. 

По суті своїй Страсна п’ятниця – це день скорботи й жалоби. Але одночасно саме Страсна п’ятниця віщує Великдень – світле свято всіх християн. Під час вечірньої служби в Страсну п’ятницю виносять плащаницю – тканину, на якій зображений на повний зріст покійний Ісус Христос.

Звичаї церкви

На утрені Страсної п’ятниці читають дванадцять Євангелій – уривки, які в хронологічному порядку оповідають про події цього дня. Потім окремо читають оповідання євангелістів Матвія, Іоанна, Луки і Марка. На великій вечірні про Страсну п’ятницю розповідають по одному тривалому складеному Євангелію.
У день Страсної п’ятниці не здійснюють літургію. Увечері співають особливий канон «Про розп’яття Господа» і виносять Плащаницю – плащ, на якому зображений Ісус Христос у повний зріст, що лежить у гробі. Після цього її встановлюють у центрі храму на спеціальному підвищенні, прикрашають квітами і змащують благовоніями.

Звичаї у вживанні їжі

Страсна п’ятниця – це особливий день, до виносу плащаниці у другій половині дня віряни нічого не їдять. Піст в Страсну п’ятницю особливо суворий. Потім дозволено тільки хліб і воду. Бажано ще в Чистий четвер закінчити всі приготування до Великодня і в Страсну п’ятницю тільки молитися.

Звичаї в побуті

Цього дня не займаються  господарськими справами: не варто шити, прати і різати, займатися прибиранням, копати землю, садити рослини, готувати їжу і навіть купатися. Також відмовляються від веселощів, гулянь і розваг, оскільки вважається, що тоді ти будеш цілий рік плакати. Також не можна сваритися, кричати і лаятися.

Звичаї і прикмети

Вважається, наприклад, що спечений у цей день хліб ніколи не запліснявіє і зцілить від усіх хворіб. Моряки вважали хліб, спечений у Велику п’ятницю, талісманом проти корабельних аварій. А гаряча хрестова булочка, спечена в цей день, буде захищати будинок від пожеж до наступної Великої п’ятниці.

Не можна працювати на землі: якщо увіткнути залізний предмет у землю – це до біди.
Не можна прати – одяг ніколи не стане чистим, а на ньому можуть з’явитися криваві плями.
Якщо після п’ятничного богослужіння принести додому дванадцять палаючих свічок, з якими вистояли службу, і залишити їх догоряти – це принесе достаток сім’ї.
Терпи спрагу в Страсну п’ятницю, і ніяке пиття не завдасть шкоди цілий рік.
Освяти в Страсну п’ятницю обручки – вони захистять тебе від усіх хвороб.
Якщо відлучити дитину від грудей в Страсну п’ятницю, то дитина буде сильною, здоровою і житиме щасливо.

Зрозуміло, що багато прикмет прийшли з язичництва, а не з християнства, і деякі з них навіть суперечать християнським традиціям. Але вірити в прикмети чи ні – це особистий вибір кожної людини. Страсна п’ятниця – це ще один привід зробити паузу в нашому напруженому житті і задуматися: а чи так ми живемо?1428645600_3

http://www.galka.if.ua/