Священнослужитель пояснив, як поводитись, якщо вас врекли

Священнослужитель пояснив, як поводитись, якщо вас врекли

Лютий 19, 2017 0 By admin

Усім знайоме відчуття, коли темніє в очах, починається раптова нудота, часте позіхання…

Здається, що от-от втратиш свідомість.

“Тебе хтось врік!” — каже хтось поряд. Що, правда? Врік? Невже вроки реальні?Про це пише газета “Експрес”.

Розпитуємо отця Леоніда Григоренка, голову душпастирства Комісії з охорони здоров’я УГКЦ, пише intermarium.com.ua.

— То що таке вроки?

— Це вплив стану душі однієї людини на душу іншої, який зазвичай передається через погляд. Він несе в собі заздрість, озлоблення і помсту.

Такий погляд може бути навіть несвідомим. Але через нього диявольський світ починає впливати на людину, тому вона відразу відчуває занепад духовних і фізичних сил. Людина, яка страждає від цього, переважно незахищена духовно, її душа не має силу протидіяти такому впливові. Вона не повністю віддана Богові, рідко приймає Тайну Святого Причастя, звертається до молитви і порушує більшість Божих законів. Той, хто живе з Богом у серці, не стане підвладним ані чужим очам, наповненим агресією чи ненавистю, ані іншим впливам темних сил.

— Хто може вректи людину?

— Зазвичай це ті, хто має занедбаний, гріховний стан душі. Вона магнетизує в собі вплив злого і тим самим притягує його до себе. У сучасному світі дуже багато спокус, які допомагають дияволу захопити нашу душу. Інколи через дрібні речі — наприклад, книги про магію чи сайт з ворожіннями буцімто заради розваг. А насправді ти самостійно відкрив шлях до свого серця темним силам.

Те ж стосується і постійної злоби та невдоволення життям. Замість того, щоб помолитись, людина починає лаятись, зловживати алкоголем чи наркотиками, тим самим ще більше віддаляючись від Бога.

— Кажуть, що найбільше врікають люди із карими очима та темним волоссям. Це правда?

— Вректи може будь-яка людина, незалежно від кольору очей чи волосся. Тут справа у самому погляді. До речі, його можна одразу розпізнати. Він стає важким, наповненим розмитою сірістю та пустотою, без блиску.

Дуже часто, ти відчуваєш, що через нього на тебе дивиться не та людина, що перед тобою, а інша істота, яка її опанувала. Такий погляд намагається вдертись в світ твоєї душі і серця.

— Дуже часто жертвами такого погляду стають діти. Цікаво, чому?

— Найчастіше жертвами вроків стають діти, які страждають від поганої поведінки батьків. Це можна прирівняти до негативного впливу насильницьких фільмів та ігор, де дитина бачить жорстокість та кровопролиття. Тобто наші емоції, думки і стани можуть дати місце злому всередині серця, і вони діятимуть як основа, яка привертатиме злі духи надалі.

— Чи можна відвернути вроки сірниками?

— У більшості регіонів дуже поширеним є не тільки скидання вроків сірниками, а й зливання воску і викочування яєць. Дехто навіть робить це за допомогою хліба. При усіх цих методах використовують певну формулу, яка починається зі слів “Не 10, не 9…”. Але! Це ніщо інше як код на відкриття воріт пекла і закликання духа смерті.

Після таких ритуалів диявол може претендувати на душу всіх учасників цього ритуалу. У більшості випадків це шкодить людині. Церква забороняє ці речі.

— То як можна допомогти людині, яку врекли?

— Коли людині стає погано, потрібно звернутися до лікаря. А до того варто обтерти людину свяченою водою або ж дати їй попити води. Добре мати біля себе освячену олію, якою можна натерти людині чоло і руки.

Якщо після обстеження лікаря жодних фізіологічних проблем не встановлено — слід іти до Церкви та попросити допомоги у священнослужителів. Вони помоляться за людину, причастять після Сповіді, поставлять на таку людину Святий Хрест та допоможуть вийти з негативного стану.

— Часто маленьким діткам і дорослим людям чіпляють на зап’ястя червону нитку, яка має захищати від злих поглядів. Це допомагає?

— Існує дві думки щодо цього. Перша — червону нитку пов”язують із демоном, якому приносили в жертву дітей. А ті, хто нібито мали на руці цю нитку, служили йому. Інші кажуть, що походження такої традиції носити нитку пішло від святих, які таким чином себе захищали.

До прикладу, так робила Свята Філомена. Утім, варто розуміти, що найкращим захистом є не такі амулети, а внутрішня складова людини. Можна навіть всю хату заставити мощами святих. Та якщо твоя душа гріховна, пуста та нечиста, тебе це не врятує.