ТОП-10 продуктів, які можуть зникнути і вже через декілька десятків років

ТОП-10 продуктів, які можуть зникнути і вже через декілька десятків років

Лютий 1, 2017 0 By admin

Ми вирішили подивитися, які продукти можуть скоро зникнути з нашого столу.

Банани
(Грибкові хвороби дерев)
Міжнародна команда вчених, працюючих в Нідерландах, Австралії і США з’ясувала, що сорту бананів «Кавендиш», найпопулярнішому і найбільш для нас звичному, загрожує повне вимирання через декілька десятиліть.
Винен у тому грибок під назвою «Тропічна гонка — 4» (tropical race 4, TR4), що вражає корені бананів. Одного разу таке вже сталося в першій половині XX століття з сортом бананів «Грос Мишель». Зараз TR4 вже поширився в Пакистані, на Філіппінах, в Індонезії, проник в Африку і Австралію.

Вино
(Глобальне потепління)
Вже через 20-25 років найстаріші французькі, аргентинські і чилійські виноградники можуть стати непідходящими для культивування винних сортів. А винне у цьому глобальне потепління. Із-за високої температури виноград дозріває нетривалий час і не встигає набрати ті смакові якості, які потрібні для доброго вина. Дослідники припускають, що винний бізнес скоротиться на 70-80%, що спричинить збільшення цін на вино.

Мед
(Синдром руйнування бджолиних колоній)
Вчені помітили, що популяція найпоширенішого і кориснішого виду бджіл різко скорочується. Цей феномен дістав назву «Синдром руйнування бджолиних колоній», коли бджоли просто одночасно покидають вулик і більше не повертаються. Його природа залишається нез’ясованою, можливо, у всьому винні патогенні мікроорганізми або кліщ Варроа.
Якщо проблему не буде вирішено, то через 20 років медоносні бджоли зовсім зникнуть. Це вплине на функціонування усієї біосфери, адже багатьом рослинам бджоли потрібні для запилення.

Кава
(Грибкові захворювання рослин)
Дослідники з Кліматичного інституту Австралії зробили висновок, що вже до 2050 року кількість сільськогосподарських ділянок, на яких вирощуються кавові дерева, зменшиться в 2 рази. А до 2080 року ці рослини повністю зникнуть з поверхні землі.
Причина знову ж таки в глобальному потеплінні: із зростанням температури плантації все активніше вражаються грибковими захворюваннями. Тільки у 2012 році із-за них деякі виробники в Гватемалі втратили 85% урожаю. Якщо так піде далі, свої смакові звички доведеться міняти мільйонам любителів кави: щодня у світі випивається 2,25 млрд. чашок цього напою, при цьому об’єм споживання росте на 5% щорічно.

Морська риба
(Вилов риби у величезних обсягах)
Екологи зробили висновок, що приблизно до 2050 року світ може зіткнутися з проблемою повного знищення промислової риби. Зараз об’єм рибного лову на 50-60% перевищує допустимі норми. Залишається сподіватися на реформи системи рибної промисловості, тому що тільки так океанічну рибу можна буде зберегти.

Шоколад
(Хвороби і старіння дерев, посуха)
Є вірогідність, що приблизно через 50 років Земля залишиться без шоколаду або він буде страшенно дорогим. Нестача какао пояснюється декількома причинами.
Перша — хвороба какао-дерев, яка вже знищила майже 1/3 світового врожаю какао. Другою стала посуха в Гані і Кот-д’Івуарі, на частку яких припадає до 70% світового виробництва какао. Третя причина — в старінні дерев какао. Для безперебійного виробництва ці дерева треба насаджувати регулярно, що не завжди можливо здійснити. Тим часом попит на шоколад продовжує зростати.

Мідії
(Глобальне потепління)
Згідно з даними, отриманими за допомогою моделювання кліматичних змін, нині температура морської води зростає в усіх регіонах нашої планети. А зважаючи на розбавлення вод світового океану зменшується концентрація солі в поверхневому шарі морської води. Ці зміни зроблять негативний вплив на морські мікроорганізми — бактерії і планктон, що, у свою чергу, позначиться на видах, що стоять на наступному рівні харчового ланцюжка, тобто на мідіях і інших фільтраторах.

Авокадо
(Посуха)
Вирощувати авокадо стає усе більш складно і затратно. Для вирощування 1 кг цього фрукта потрібно неймовірно багато води (близько 272 літрів). У Каліфорнії, яка забезпечує авокадо велику частину США, останніми роками спостерігалася сильна посуха. Якщо клімат мінятиметься і надалі, та ж доля чекає на інші області та країни, які є найбільшими експортерами авокадо.

Пиво
(Зміна хімічного складу хмелю)
Пиву поки що хоч і далеко до повного вимирання, вчені і пивовари всього світу висловлюють занепокоєння з приводу того, що скоро воно змінить свій звичний смак. Через зростання температур в хмелі зменшується зміст альфа-кислот, що відповідають за смакові якості напою. Виходом з цієї ситуації може бути культивація нових сортів хмелю з підвищеним вмістом альфа-кислот.

Кленовий сироп
(Короткі зими)
Не для усіх жителів Землі кленовий сироп є звичним продуктом, але усі коли-небудь та чули про нього. Так от, є вірогідність, що і він піде в минуле.
Щоб зробити досить соку, кленам потрібна довга зима. З’ясувалося, що зими в США і Канаді стають все коротші з кожним роком, що поставить під загрозу виробництво сиропу.
Ми дуже сподіваємося, що вчені все ж знайдуть спосіб, як загальмувати вимирання тварин і рослин, ну і, звичайно, наших улюблених продуктів. Адже вдалося ж їм, врешті-решт, зупинити вимирання великої панди!

А нам залишається тільки допомагати їм усіма силами боротися з глобальним потеплінням.

terses.gov.ua