Цього дня у Львові було засноване товариство «Просвіта»

Цього дня у Львові було засноване товариство «Просвіта»

Грудень 8, 2015 0 By admin

Цього дня 1868 року у Львові групою галицьких ентузіастів було створено товариство «Просвіта» імені Т.Г.Шевченка.

Головною метою організації була культурно-освітня діяльність: допомога українським школам, популяризація освіти серед українського селянства, розвиток української культури, видання періодики.

Члени «Просвіти» організовували читальні, видавали українські підручники для шкіл, які на перших порах виходили за редакцією відомого українського письменника Юрія Федьковича. Незважаючи на складні політичні умови, «Просвіта» розвивалася стрімкими темпами не лише у Львові – за сприяння просвітян філіали Товариства відкривалися як у Галичині, так і на Лівобережній України. У 1934 році «Просвіта» нараховувала понад три тисячі філіалів і близько півтисячі членів.

Крім освітянської роботи, члени Товариства також організовували відзначення річниць українських письменників та діячів культури, зокрема І.Франка, М.Шашкевича, Т.Шевченка. Загалом товариство «Просвіта» проіснувало сімдесят років. У 1939 році за наказом Сталіна було знищено всі документи організації, а також рукописи та підручники.460px-27-28_12