Українець видобуває найдорожчий камінь планети

Українець видобуває найдорожчий камінь планети

Березень 22, 2017 0 By admin

Найдорожчий камінь планети коштує $300 за карат. Це рідкісна порода – танзаніт. Є лише одне місце, де його видобувають — долина Мелірані, розташована під кратером вулкану Кіліманджаро. Про це Gazeta.ua розповів Сергій, який 5 років тому переїхав в Африку. Раніше видобував бурштин. Але коли злочинці пригрозили розправою, терміново залишив країну.

“В Африці маю щось на зразок ювелірного магазину. Танзаніт має дуже гарний колір. Прикраси з ним носять зірки. Африканці дозволити собі таку дорожнечу не можуть”, – каже Сергій.

Він орендує шахту. Разом з 20 африканцями щодня спускається під землю на 400 м завглибшки. Каже, їхні шахти дуже небезпечні.

“Повітря постачають через трубку. Його примусово накачує компресор. Внизу темно й душно. Якщо вимикається світло є півгодини, щоб вибратись на поверхню. Там немає східців. Конструкцію побудували з дерева, проходи дуже вузькі. Приходиш на місце і длубаєш стіну, доки знайдеш щось потрібне. Необроблений танзаніт непримітний, але дуже твердий і має ледь голобуватий відтінок”, – зазначає чоловік.

За день можна накопати до 1 кг каменів. Але після обробки кількість суттєво зменшиться. Чоловік зізнається, що перепродує камінь в інші країни. Це найвигідніший бізнес.

“За межами Танзанії ціна карата зростає від 500 до 2,5 тисячі доларів. Залежить від чистоти каменю та того, хто ним зацікавився. Продавати його значно вигідніше, ніж український бурштин”, – повідомляє видобувальник.

Живе Сергій скромно. В долині Мелінарі має дерев’яну хату. Зароблені гроші відкладає на банківський рахунок. Мріє збудувати дім на березі океану.