В Україні подорожчали овочі: буряк в 2017 році коштувала 4 грн, зараз – 7,5, а вартість капусти виросла з 2 грн до 7

Ціна моркви нестабільна: на початку місяця перевалила за 10 гривень, а в кінці жовтня впала – до 6,50 грн. 

“Коли ціна зростає дуже стрімко слід очікувати імпорту. Як уже сталося, наприклад, з морквою, яка зараз заїжджає з Білорусі. Тому ціна на моркву пішла, до речі, вниз “- пояснює експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

А чому ж білоруси не везуть нам картоплю? І відповідь проста: народна конкуренція. Картопля котиться весь рік рівненько на позначці 6 гривень.

“Українці економні, вирощують її на присадибних ділянках в своїх приватних господарствах, тому української картоплі в промисловому еквіваленті близько 10%, а на присадибних господарствах – близько 90%. Тому картоплею українці забезпечені завжди “, – розповідає заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

А ось про цибулю, як кажуть в народі: сльози заважають говорити. Ярлики рекордні. Якщо на оптових ринках її продають по 10 гривень за кілограм, то в магазинах і на базарах просять 12 і більше. А тепер разом порахуємо ціну борщового набору.

Рахуємо по мінімуму. Капуста 7 гривень, буряк – 7 гривень, картопля – 6 гривень, морква – 10, цибуля – 10, разом – 40 гривень. І це якщо готувати борщ пісний – без м’яса (90 гривень за кілограм), сала (70 гривень кілограм) і квасолі (30 гривень за кілограм). Тому що з цими інгредієнтами обійдеться майже в 100 гривень. 

У жовтні в Україні подешевшав ряд спеціальних продуктів харчування.

Зокрема, курятина подешевшала на 1,6% до 91,9 грн / кг, хліб пшеничний в середньому подешевшав на 15,5% до 23,6 грн / кг, яйця – на 0,6%, до 31,6 грн за десяток.  

У той же час впала ціна на свинину – на 8,7% до 104,4 грн / кг. Однак, подорожчала яловичина – на 4,2%, до 134,9 грн/кг.

У жовтні також упали в ціні крупи гречані – на 11,3% до 17,7 грн за кг, ковбаси на 0,3% до 178,1 грн за кг, рис на 0,2% до 26,2 грн за кг.

Джерело