Вчені розповіли, чому не можна вбивати домашніх павуків

Вчені розповіли, чому не можна вбивати домашніх павуків

Червень 26, 2018 0 By admin

Напевно, кожна людина знає або чула хоч раз, що домашніх павуків не можна вбивати – це погана прикмета. І нехай багато людей ставляться до цієї приймете скептично, ентомолог Метт Джонс з Університету штату Північна Кароліна заявляє, що, швидше за все, вона народилася не на порожньому місці і не через якісь вірувань людей. Просто павуки – дуже корисні комахи, і древні люди, мабуть, чудово це знали, інформує Ukr.Media.

“Ніякої містики в тому, що павуків краще не вбивати в будинку, ні – ці членистоногі дуже корисні для екосистеми будь-якого житла. Тому, вбиваючи їх, ви, звичайно, не накличете на свій будинок такі лиха, як пожежа або навала злодіїв, як запевняють деякі люди, і інтерпретують народні прикмети досить оригінально, але тим самим ви створите в приміщеннях, де живете самі, певний екологічний дискомфорт. Правда, ненадовго, тому що павуки все одно повернуться: не ці, так інші.”

Група вчених на чолі з Бертоном провела масштабне дослідження в багатьох міських квартирах і заміських будинках, і прийшла до висновку, що павуки, особливо тенетника і косарики, присутні в кожному житловому приміщенні. Вони плетуть тут свою унікальну павутину, яка сама заслуговує всілякої уваги і поваги (міцніше сталі), а потім терпляче чекають, коли в неї потрапить та чи інша жертва.

Кожен павучок, говорить Метт, за добу може з’їсти всіляких шкідливих для будинку комах в 3-4 рази більше за вагою, ніж він сам, а тому павуки є прекрасними і незамінними чистильниками і санітарами приміщення. Наприклад, павуки постійно, причому, досить спритно ловлять комарів і москітів, які потрапили в будинок. А люди часто навіть не усвідомлюють, хто допомагає їм спати всю ніч спокійно, а якщо їх все-таки якийсь час дошкуляє комар над вухом, який дзижчить– не можуть ніде його знайти вранці (щоб покарати). А його вже дано “покарав” павук…

Деякі чули, що майже всі павуки отруйні. І це дійсно так, проте домашні види цих членистоногих занадто слабкі, щоб завдати шкоди людині, вони не в силах навіть прокусити шкіру. Якщо говорити чесно, то людина для домашнього павучка набагато небезпечніше, ніж павук для неї.

Якщо ви не переносите павуків (бувають такі люди) або навіть боїтеся їх (і таких людей хоч відбавляй), все одно не вбивайте цих корисних для дому створінь. Не варто вбивати того, хто приносить вам користь! Ось тут можна вже говорити про високі матерії, а саме – про порушення законів Всесвіту. Може, наші предки добре знали і про це, не на порожньому ж місці народжуються прикмети, причому, зауважте, вони майже всі з якимось містичним підґрунтям.

А практично – з глибинними знаннями, які ми, “великорозумні” діти технократичної цивілізації, часом не в силах зрозуміти і прийняти. А шкода.