А ви ще скаржитеся: археологи пролили світло на жахи древньої медицини

А ви ще скаржитеся: археологи пролили світло на жахи древньої медицини

Червень 13, 2018 0 By admin

За роки розкопок у Перу було знайдено понад 800 стародавніх черепів зі слідами трепанації (свердління отворів в кістках черепа). Це процедура не була унікальною в ті часи, але ніде її не виробляли так майстерно, як в Перу.

В ході нового дослідження, підсумки якого були опубліковані нещодавно в журналі “World Neurosurgery”, з’ясувалося, що відсоток смертності після трепанацій в стародавньому Перу був всього 17-25%, в той час як у роки Громадянської війни в США (1861-1865 років) цей відсоток становив 46-56%. Це відзначає майстерність стародавніх лікарів.

Деяким з перуанських черепів з трепанацією було більше 2 тисяч років, таким чином ще в ті роки місцеві хірурги володіли високоякісними медичними знаннями в цій області, при цьому проводили свої операції без точних інструментів і цілком можливо без наркозу.

Вчені впевнені, що трепанація в ті роки вважалася необхідною для боротьби з головними болями і для лікування психічних захворювань.

“Нам ще багато чого невідомо про те як і чому людям робили трепанацію в Перу, але коли подібні трепанації були зроблені пораненим під час американської Громадянської війни, люди від них вмирали куди частіше, порівняно з древніми інками”, – говорить професор Девід Кушнер з університету Майамі.

Джерело