Ворожіння на Покрову про заміжжя: як дізнатися судженого

Ворожіння на Покрову про заміжжя: як дізнатися судженого

Вересень 25, 2018 0 By admin

14 жовтня – свято Покрова Пресвятої Богородиці. Ворожіння на Покрову допоможе дівчині дізнатися все про майбутнє заміжжя, нареченого і судженого

Покрова Пресвятої Богородиці – велике православне свято, яке відзначають щорічно 14 жовтня і проводять гадання на Покрову. Віруючі підносять свої молитви Богоматері, яка десятки століть тому врятувала столицю Візантії Константинополь від небезпеки – відвела навалe ворогів. 

Переказ дійшов до нас через церковну літературу. Під час молитви в храмі про позбавлення від ворога юродивий Андрій підняв очі вгору і побачив Богородицю, яка йшла повітрям в супроводі святих і ангелів. Діва Марія змусила ворога відступити, а для захисту православних простягла над ними свій покров – білу хустку, яка став символом захисту і оберега від всіх неприємностей.  

Покрова Богоматері – це і образ весільної фати, якою покривають голову нареченої. Після 14 жовтня традиційно починався весільний сезон. А ось ворожіння на Покрову допомагало дізнатися, хто ж буде судженим і коли відбудеться довгоочікуване вінчання.

Ворожіння на Покрову: коли буде весілля

У ніч на Покрову треба сказати «Крій землю сніжком, а мене – женишком» і ні з ким не спілкуватися перед сном. Ворожіння на Покрову говорить:Якщо уві сні привидітися чоловік – треба чекати швидкого заміжжя.

Вранці 14 жовтня дівчина мала поквапитися до церкви, щоб першою поставити свічку Діві Марії и провести ворожіння на Покрову. Хто встигне першою, та й заміж вийде раніше.

Ворожіння на Покрову: хто буде нареченим

В Україні увечері напередодні Покрови дівчата з’їдали кілька пересолених вареників і проговорювали «Суджений-ряджений, принеси мені водички напитися». Ворожіння на Покрову віщувало, хто їм приснився – той і стати майбутнім нареченим.

Збираючись на посиденьки перед святами дівчата викладали на тарілку різні предмети. Треба було вибрати один з них із закритими очима. Яка обере цибулю – проллє багато сліз, візьме чарку – вийде заміж за алкоголіка.

Зола або вугіллячко віщували нелегке життя в заміжжі, цукор – благополуччя в шлюбі, срібне колечко або сережка – спокійне розмірене життя в шлюбі. Якщо вибір припадав на золоте кільце, жених буде багатий і сильний – гарантувало ворожіння на Покрову.

В цілому 14 жовтня віруючі намагалися провести свято в веселощах і радощах. Веселощі та ворожіння на Покрову обіцяли незаміжнім гарного жениха і благополучного сімейного життя.

І ворожіння на Покрову, і дотримання народних обрядів допомагали одиноким знайти пару – у себе в будинку вони мали запалити дві свічки. А дівчата на видання, жертвуючи на Покров Пресвятої Богородиці милостиню, проговорювали про себе «За двох» – так вони наближали день довгоочікуваного заміжжя. 

Ікона Покрова Пресвятої Богородиці також могла допомогти у швидкому заміжжі і послати дівчині нареченого. За українським повір’ям, перед молитвою Діві Марії треба було прикрасити ікону вишитими власноруч рушниками, тільки потім починати ворожіння на Покрову.