Як хронічне недосипання впливає на здоров’я: названо небезпечні зміни

Як хронічне недосипання впливає на здоров’я: названо небезпечні зміни

Вересень 10, 2018 0 By admin

Доведено, що постійний недосип має згубні наслідки для нашого здоров’я

Вчені з медшколи в Пенсільванії досліджували пізнавальні процеси, що відбуваються у пацієнтів з розладами сну. Фахівці з’ясували, що через хронічні недосипання в генах відбуваються зміни. 

Учасниками дослідження стали 32 людини, які не мали проблем зі здоров’ям. Їх вік знаходився в межах 26-53 років. Перші 2 ночі сон добровольців тривав по 8 годин, після цього вони мали 39-годинний період неспання. Наступні 2 ночі випробовувані спали по 10 годин. За зазначений час вчені 6 разів брали у них зразки крові для аналізу мікроРНК, а також пропонували досліджуваним пройти тести на виявлення рівня уваги та пам’яті.

«Зібрана нами інформація і результати експерименту вперше засвідчили здатність мікроРНК до реагування на повну відсутність сну. Ми також виявили негативну взаємозв’язок між недосипанням і психологічним стресом. Згідно з дослідженням, у кожного індивідуума зміни в пізнавальних процесах виявлялися стійкими», – розповів співавтор наукової роботи набагато Гоель. 

Існує безліч патологій, пов’язаних з порушенням сну. Крім найвідомішою з них – безсоння, – розрізняють: скреготіння зубами, затримку дихання, денну сонливість, нічні кошмари, лунатизм, фобію сну, мимовільні посмикування кінцівок, прискорений рух очей та інше. Вчені з Пенсільванії впевнені, що завдяки отриманим їм новими даними про зміни, що відбуваються через недосипання в генах, медицина незабаром зможе своєчасно виявляти людей, які потребують коригування їх психічного стану, щоб уникнути згодом у них виникнення патологій, пов’язаних з нестачею сну.

Нагадаємо, шведські вчені проаналізували дані про тривалість життя 48 тисяч осіб і помітили, що ризик ранньої смерті був вище у тих, хто постійно недосипав всі сім днів на тиждень, але був не вище звичайного у тих, хто хоча б два в тиждень дозволяв собі спати стільки, скільки хочеться. 

Якщо ви весь тиждень допізна засиджувалися на роботі, після опівночі закінчували дивитися серіали або недобирали години сну з іншої причини, ви, швидше за все, завдали шкоди своєму здоров’ю.

Але не турбуйтеся, а постарайтеся відіспатися у вихідні. Дослідження шведських учених, опубліковане в журналі Journal of Sleep Research, показало, що люди, які сплять менше п’яти годин протягом робочого тижня, але відсипаються у вихідні, проживають стільки ж, скільки ті, хто висипається кожен день. А ось людям, які не висипалися ні в будні, ні у вихідні, частіше вмирали рано.

Джерело