Як зробити ставок на дачі

Як зробити ставок на дачі

Липень 6, 2019 0 By admin

Якщо ви хочете, щоб ваша ділянка виглядав привабливим, то рано чи пізно задумаєтеся: а не викопати чи ставок і, якщо ви зважилися на це, то як зробити декоративний ставок на дачі своїми руками?

Але перш ніж взятися за справу, треба вибрати той чи інший варіант штучного водоймища і вирішити, з чого зробити ставок на дачі.

Бажано все продумати і спланувати заздалегідь. Навіщо, наприклад, вивозити викопаний ґрунт, якщо його можна тут же використовувати під основу альпійської гірки?

В процесі міркувань, як правильно зробити ставок на дачі, подібних питань виникне безліч і вирішувати їх краще до початку будівництва штучної водойми.

Розрізняють два основні стилі дачного ставка: формальний і ландшафтний або пейзажний. Перший відрізняється чіткими геометричними формами. Другий — своєю береговою лінією і підбору рослин найбільш близький до природи.

На наступному рівні дачні ставки можна розділити на підняті і заглиблення. Перші в природі практично не зустрічаються. А ось на дачній ділянці такі водойми навіть у самому маленькому саду будуть доречні. При цьому не треба замислюватися, як викопати ставок на дачі – обсяг виймаємого грунту буде невеликою. Але все ж найчастіше вибирають заглиблення водойми.

Конструкція ставка, зробленого своїми руками, може бути різною. В залежності від неї вам можуть знадобитися наступні будівельні матеріали: цемент, пісок, гравій, цегла або бетонні блоки, природний камінь, геотекстиль, гідроізоляція, металева арматура, бентоніт (жирна глина), мати з штучного волокна.

Пристрій штучного ставка справа не проста, в ході якого можна зіткнутися з різними труднощами. Наприклад, бетонний ставок вимагає укладання на арматуру всього розчину за день, оскільки тут дуже важлива надійність швів.

Ухил декоративного ставка на дачі, зробленого своїми руками з бетону, повинен бути близько 30°, Значить знадобитися ще й опалубка. Нарешті бетонний ставок має звичай з часом розтріскуватися, тому великі штучні водойми рідко бетонують.

Пристрій піднесеного ставка з бетонних блоків і, особливо, з цегли, передбачає використання гідроізолюючої плівки, але це суттєво здорожує будівництво. До того ж з бетонних ставків треба відкачувати воду на зиму.

Варіанти пейзажного ставка бувають різні. Простий і досить недорогий – плівковий.

Як зробити на дачі невеликий декоративний плівковий ставок своїми руками ви можете прочитати в багатьох друкованих посібниках.

Мінус у нього один: плівка може бути пошкоджена корінням рослин або постаріти від ультрафіолетових променів. Тому перевагу слід віддавати Бутилкаучукова плівкам. Вони дорожчі, ніж полівінілхлоридні або поліетиленові, але набагато міцніші і довговічніші.

Видимі частини плівки, що виступають зі ставка, треба маскувати, інакше вони здатні зіпсувати враження від усього водойми. Благо для цього на ринку вам запропонують згадані мати з кокосового або синтетичного волокна. Вони мають коричневий колір, швидко покриваються водоростями і добре маскують берегову лінію плівкового ставка. Є, також спеціальні плівки, обсипані дрібними камінчиками для декорування його закраин.

Може скластися хибне враження, що глиняні або земляні ставки зробити на дачі своїми руками простіше. На ділі влаштувати і підтримувати в охайному і справному стані такі штучні водойми непросто. Ці ставки більше підходять для великих ділянок, оскільки досягти біологічної рівноваги в таких водоймах малого розміру неможливо.

Нарешті, самий простий (але не найдешевший) варіант пристрою декоративного ставка на дачі своїми руками – це пластикова форма для штучного ставка.

Тут багато що вже продумано виробником: окремі ділянки поверхні чаші вже обсипані кам’яною крихтою, є уступи для розміщення водних рослин і протяжна «болотная- зона по її краях є.

Вам залишається лише вибрати на ділянці місце для установки жорсткої форми декоративного ставка і посадити рослини для його оформлення.

http://1legion.kiev.ua/