За 5 років продукти подорожчали втричі. Так, соціальний продуктовий кошик у лютому 2014-го коштував 342,7 грн, 2019-го – 939,9 грн.

2014-го кілограм капусти та буряку вартував 3,1 грн і 3,7 грн. Цьогоріч – 13,3 грн і 12,9 грн відповідно, свідчать дані асоціації постачальників торговельних мереж.

Морква подорожчала у 3,1 рази – з 3,8 грн/кг 2014-го до 11,8 грн/кг 2019-го. Цибуля – у 2,6 рази. Нині коштує 20,2 грн/кг. 2014-го – 7,7 грн/кг. Картопля зросла в ціні з 6,6 грн/кг до 10,1 грн/кг.

У 4 рази подорожчав хліб. Житній у лютому 2014-го коштував 4,9 грн/кг, 2019-го – 18,8 грн/кг. Кілограм пшеничного хліба подорожчав з 4,8 грн до 18 грн.

Зросли в ціні макарони, рис, гречка, борошно, соняшникова олія, цукор. Наприклад, рис подорожчав з 7,4 грн/кг до 23,5 грн/кг. Гречка – з 6,1 грн/кг до 16,8 грн/кг. Олія – з 13,2 грн/л до 35,1 грн/л.

Кілограм сала додав за 5 років понад 52 грн – подорожчав до 76,9 грн. Свинина подорожчала з 44,9 грн до 112,9 грн/кг. Яловичина – з 54,1 грн до 128,4 грн/кг.

Десяток яєць у 2014-му коштував 6,7 грн, зараз 23,9 грн. За 200 г вершкового масла платили 13,4 грн, зараз – 40,1 грн.

Водночас за 5 років майже втричі зросла середня зарплата українців. У січні 2014-го становила 3167 грн, 2019-го – 9223 грн. Мінімалку підвищили з 1218 грн до 4173 грн.

Середня пенсія зросла з 1470,7 грн у 2013-му до 2479,2 грн у 2018 році. Пенсіонери за віком 2013-го отримували 1464,3 грн, торік – 2556,7 грн.

“Національна валюта девальвувала з 8,27 грн за долар на початку 2014-го до 27,43 гривень станом на січень 2019-го. Фактично купівельна спроможність українців, які працюють, за 5 років не змінилася. Водночас рівень життя пенсіонерів погіршився”, – говорить Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

В Україні очікується зростання цін на хліб і борошняні вироби на 15%. Адже посіви під жито скорочуються. Зерно доводиться імпортувати. Через це житній хліб подорожчав за рік на 22%. Також на 10% може подорожчати гречка. Цукор зросте в ціні на 8-10% через скорочення площ посіву цукрових буряків.

Джерело